Za odevzdaný šrot by neměli fyzické osoby dostat zaplaceno v hotovosti. Nově by totiž peníze putovaly přímo na bankovní účet. Ministr životního prostřední Richard Brabec si od toho slibuje hlavně to, že by se snížily krádeže. Vyhláška by měla začít platit už v březnu.

Zeptali jsme se majitele sběrny v Litohlavské ulici v okresním městě, co nová vyhláška přinese. „Nezamezí se vůbec ničemu, neboť kdo krade, bude krást vždy! Jedno, jestli za hotové, nebo dostane peníze na účet. Opět nedomyšlenost od vlády a jen populistické gesto pro voliče," konstatoval Roman Štix. Vše uvedl na názorném příkladu. „Jako běžný občan přivezete do výkupu deset kilogramů železa (garantuji, že takových lidí je hodně). Cena je pět korun za kilo, což činí padesátikorunu," uvedl. „Nemáte zřízený účet u banky, to ale není problém, neboť platbu lze provést složenkou. Ta ale stojí pětatřicet korun. Za váš odpad tudíž dostanete pouze patnáct korun. Samozřejmě pětatřicetikorunový poplatek nemůže být k tíži výkupny. Převod na účet bude činit dvě koruny. Důležitou věcí je, že pokud někdo přiveze za rok více šrotu, je povinnost zdanit," uzavřel Štix. Podle dalších majitelů sběren by to ale mohlo mít vliv také na zaměstnanost. „Lidé by tolik šrotu nenosili a nemusel by se třídit. Tudíž by byli pracovníci nadbyteční," svěřil se jeden z provozovatelů.

Někteří souhlasí

Obyvatelé Rokycanska však tuto změnu vesměs vítají.

„Určitě je to dobře. Dost se podle mě také sníží i recyklace kovů v České republice. Sběrnám začne téct do bot, a to otevře další prostory pro černoty," míní Marek Svoboda.

„Podle mě, když právě nebudou moct krást železo, začnou vykrádat domy, chaty a vše rozprodají do bazaru. Zlodějíčkové si vždycky nějak poradí," konstatovala Jitka Tománková.

„Další pakárna pro ty, co nekradou!" uvedl Josef Červený.