„Jedná se o vůz T3, který pod číslem 195 ještě nedávno brázdil plzeňské ulice," informoval ředitel Muzea Středních Brd Martin Lang. „Devatenáctitunová princezna," doplnil, „po složité přepravě trajlerem v prvních lednových dnech konečně dosedla na kolej muzejního depa."

Snaze dostat ji do Strašic samozřejmě předcházelo nejedno jednání a ve finále pak i ne zrovna snadná manipulace. Trvala přes půl dne a vyžadovala si mistrnou součinnost jeřábníka a týmu hned tří vazačů.

Novým domovem ´Té Trojky´ se stal hangár určený původně pro tanky. Vedle nového přírůstku nyní ve svém nitru ukrývá i řadu autobusů a trolejbusů. Plzeňská tramvaj je vlastně už druhou v pořadí, ovšem první opravdovou. Prim patřil filmové maketě s hvězdným třpytem. Byla totiž použitá při natáčení slavného muzikálu Dáma na kolejích.

Vůz s označením linka 1 (na snímku), který měl původně konečnou na Bolevci, je nefalšovanou tramvají. „Jen trať se jí poněkud zkrátila, zatím na ´celých´ třicet metrů," podotkl s úsměvem Lang a dodal: „Strašice tak mohou díky vozovému parku, ustájeném v muzeu, směle aspirovat na velkoměsto."

Více přímo v Deníku.