Tříkrálové koledování dobrovolníků shánějících příspěvky pro Charitu České republiky skončilo, kasičky se rozpečeťují.

V pondělí, jak jsme už informovali, vybrali v Radnicích obnos 32 933 korun. Průběh akce tam zajišťovali členové místní římskokatolické farnosti s junáky.

V úterý se Oblastní charita Rokycany, která akci organizovala jinde, dozvěděla finanční výtěžek za oblast Zbirožska a Mýtska. Ředitelka Alena Drlíková, která byla zároveň hlavní koordinátorkou dění na Rokycansku, nám řekla: „Za Mýto, kam jsme přiřadili i Medový Újezd, se vybralo šestnáct tisíc a devět set osmnáct korun. Na Zbirožsku se obcházelo více míst, takže i výtěžek je vyšší." Tříkrálové skupinky zamířily do Zbiroha, Týčka, Líšné, Cekova, Siré, Cheznovic, Kařeza, Kařízka, Terešova, Mlečic, Podmokel, Zvíkovce, Drahoňova Újezda a Přísednice. „V Mýtě a Holoubkově jsme se těsně minuli s falešnými koledníky. Škoda. Moc mě zajímá, co to může být za lidi, když zneužijí věc s takovým posláním," zvažovala Drlíková. Trochu si také posteskla, že se vyskytla místa, kde byli letos lidé k obcházejícím hodně nevybíraví. „Normální odmítnutí každý přijme, ale sprosté jednání si koledníci za svou pomoc potřebným nezaslouží," dodala rozhořčeně.

Včera bylo na řadě odpečeťování kasiček v Rokycanech. Do okrsku spadaly i Strašice, Holoubkov, Volduchy, Ejpovice, Litohlavy, Mirošov, Skořice, Dobřív, Stupno, Borek a Svojkovice. V týmu, který se v zasedací místnosti radnice Triana při sčítání sešel, zavládl chvílemi i rozruch. To když ve zdánlivě lesklé schránce náhle zasvítila lákavě modrá barva tisícikoruny či hněď pětistovky, oranžová dvoustovek a zeleň stovek. I takové případy se vyskytly. Dlužno ale říci, že sporadicky. Většinou pak kasičky obsahovaly kovové mince, a to nejen české. Našla se též eura a dokonce i egyptská měna.

Ve finále je ve třetím okrsku výtěžek tříkrálové lidské solidarity pro letošek vyčíslený cifrou 99 186 korun. Je to zhruba o dva tisíce více než vloni a celookresně se poprvé podařilo překročit hranici dvou set tisíc.