Do konce týdne tohoto bude podepsaná smlouva na zateplení kulturního domu obce a výměnu jeho otopné soustavy

Stane se tak na základě výsledku výběrového řízení, které vyznělo ve prospěch firmy Timco z Příbrami, jež se kotel, radiátory a veškeré rozvody, tedy celou zmiňovanou otopnou soustavu, zavázala rekonstruovat za 570 tisíc korun. O zateplení se za garantovaných 220 tisíc postará dru- hý vítěz řízení VAKOS Roky- cany. Úpravy se budou týkat hlavně stropu u půdy a sklepa.

„Celá akce se realizuje v rámci přechodu na ekologický způsob vytápění. Povedlo se nám na ni získat dotaci od Fondu životního prostředí a čerpat tak budeme evropské peníze," informoval starosta Zdeněk Hruška. „Dotace ale nanejvýše pokryje devadesát procent uznatelných nákladů. O zbytek se musíme postarat sami," doplnil. Pokud vše dobře dopadne a uznatelné náklady budou shledané v pořádku, získají tímto způsobem Týčtí 640 tisíc korun.

Zamýšlené úpravy by měly být po několika předchozích etapách ´šperování´ tamního kulturního zařízení zatím poslední akcí, o níž u něj místní uvažují.

Přestože se bude jednat o změnu vytápění, naplánované dění tím podle starosty ohrožené nebude. „Rozhodující je výměna našeho už vysloužilého kotle za nový na peletky. To znamená, že se v něm bude topit výlisky ze dřeva, podobnými granulím na krmení koček či psů," vysvětloval Hruška. „I když se pak začnou měnit radiátory a rozvody, v případě potřeby bu- de vždy možné propojit vytápění z nového kotle opět na čtyřicet let starý systém a bál, schůzi či jiné dění absolvovat," míní starosta.

Zda nejprve na řadu přijde rekonstrukce topení, či budou práce probíhat souběžně se zateplováním, se rozhodne při schůzce, která naváže na už avizované podepisování smluv. Tam se teprve pevně domluví termíny.

Jisté ale je, že veškeré práce musí být hotové nejpozději do konce prvního čtvrtletí příštího roku 2015. Pevně však doufáme, že se to podaří zvlád- nout dříve," dodal Hruška.