Své o tom vědí i představitelé různých obcí a měst. Odpuzující nakupení pneumatik, nacházející se při staré státní silnici mezi Bouchalkou a místem zvaným U Tři sudů, nenechává v klidu ani Zbiroh, Kařez a Újezd u Cerhovic. Katastry se totiž poblíž lokality stýkají.

„Stížnosti se tu kupí, protože jsme v sousedství. Lidé nevědí, že centrum skládky už neleží na našem katastru, ale újezdském,“ informoval Václav Krofta, starosta Kařeza. „Situace vůbec není jednoduchá,“ dodal, „už dva roky se domlouváme s kolegy a zjišťujeme, jak by se dalo s tímhle do očí bijícím nepořádkem a jeho majitelem zatočit,“ zlobil se.

Obce by se tedy domluvily i Zbirožští se ve věci interesují. Vyřešení zásahu ale není snad- né. Binec se sice rozkládá při silnici, ovšem na oploceném soukromém pozemku. Drátěnka je už ale leckde porušená a haldy uvnitř stále rostou, přibývá další nepořádek.

„Území bývalo naším majetkem, ale je pro nás odlehlé. Proto, když před časem o něj byl zájem, prodali jsme ho,“ sdělila starostka Újezdu Alena Frűhaufová. Posléze se z místa stala skládka pneumatik a rovněž Újezdští začali majitele shánět. „Do věci se vložil i odbor životního prostředí Městského úřadu Hořovice, ale nepochodili jsme. Majitel zapsaný na katastrálním úřadu je totiž nezvěstný,“dodala Moutelíková.

Pozemek by měl mít i svého nájemce, ale ten je zase ve výkonu trestu. Podle informací redakce má věc spojitost s nálezem mrtvého těla, z něhož se vyklubala vražda, pod maringotkou u Kařeza.

Za redakci jsme také zjišťovali, zda dal někdo k vytvoření zmiňovaného smetiště povolení, ale toho jsme se zatím nedopátrali.

Od našich čtenářů víme, že haldy povalující se u silnice nejsou lhostejné ani projíždějícím, byť žijí třeba na druhém konci okresu. Třeba Květa Bechyňová ze Skomelna nám napsala, že se ráda k iniciativě, která povede k odstranění skládky, připojí. „Není mi lhostejné, v jaké krajině žijeme, a ráda bych, aby viníci takovéto devastace byli potrestaní,“ říká.

Potěšitelné pro ni i ostatní bude určitě naše nejčerstvější zjištění: Peripetie končí, na základě už dlouho podnikaných kroků by skládka květen přežít neměla. Takže uvidíme.