Ústní maturity mají pátkem za sebou žáci denního studia Střední školy Rokycany, Jeřabinová ulice. Od pondělka pokračují
v klání absolventi nástavbového studia. Všech dohromady je osmadevadesát. Oproti předcházejícím letům je ale celkový obrázek jiný.

Ústní zkoušení si žáci odbývají rychle. Kromě povinné češtiny je čeká jeden či dva předměty – podle toho, co si vybrali pro písemnou část státní maturity. Třeba ´matematikáři´ už se dalšímu skládání účtů nepodrobují. Ti, co v rámci celorepublikového prověřování psali didaktický test z cizích jazyků, ano. Do výčtu patří ještě ústní zvládnutí profilového – odborného – předmětu.
„Vzhledem k tomu, co jsme slýchali od předchůdců, byla čeština hodně lehká," mínili ti, co už ´horkou židli´ opustili. Zatímco Radek Voříšek, oborem mechanik seřizovač, čekal na klání z technologie, uvedl: „Mluvil jsem o Ostře sledovaných vlacích od Hrabala a zkoušející ani moc nebrousili otázkami jinam. Zajímalo je zařazení díla, charakteristika a autor sám. Potom jsme ještě měli se stylistického hlediska rozebrat předložený text." Přiznal také, že před zkoušením z technologie je daleko nervóznější. „Rád bych dostal téma broušení nebo vrtáky," přál si.
Obchodnice Andrea Tržilová opustila zkušební komisi se spokojeným úsměvem. Otázku trh práce, pracovní síly a plánování zvládla excelentně. Lepší otázku jsem si vytáhnout nemohla, přála jsem si ji. Devítka je vůbec moje životní číslo. Vlastně jsem už k losování šla s přesvědčením, že ji budu mít. Navíc – dnes je osmnáctého a součet jedničky a osmičky dá devítku. To moje přesvědčení posílilo," zářila radostí. Svěřila se, že po absolvování češtiny už byla také klidnější. „Po úplném okně jsem nakonec povídání o Gogolově Revizorovi dala dohromady a tréma ze mě nějak spadla." Za nejtěžší považovala písemný test z matematiky.