Zdražování vody většinou mezi obyvateli okresu vyvolává vlnu nevole. Leckde totiž cena atakuje několik desítek korun. Kařezští už zvýšení od začátku listopadu pocítili. Další vlna je čeká v příštím roce. Oproti tomu v Přívěticích se konečně dočkali vlastního vodovodu.

„Kubík vody byl u nás za třicet korun. Od prvního listopadu letošního roku jsme cenu navýšili o sedm korun," konstatoval starosta Kaře- za Václav Krofta. „Dokonce máme v plánu na příští rok uvedeno, že ještě o trochu zdražíme. Kubík by tak vyšel na dvaačtyřicet korun," vysvětlil. Zdražování je především dané tím, že vody stále ubývá a lidé příliš nešetří. Také náklady spojené s vrty byly obrovské. „Provozní náklady na jeden kubík jsou zhruba o padesát korun vyšší. Také v rámci toho, abychom apelovali na občany, aby s vodou šetřili, jsme se rozhodli cenu zvýšit," pokračoval Krofta. Právě tím, že je vody méně, by jí lidé neměli využívat na zalévání zahrad, mytí aut nebo napouštění bazénů.

Ve Strašicích například s cenou hýbat nemohou. „Na základě toho, že jsme obdrželi dotaci, máme částku za obecní vodovod pevně danou dle finančního modelu, a to po dobu deseti let," svěřil se krátce starosta Jiří Hahner.

Boj o vodu byl velký také v Přívěticích. Sklená Huť byla během léta vždy bez pořádného zdroje. Voda mizela, a to zřejmě z důsledku napouštění bazénů. Představitelé obce se tak rozhodli k investici a vybudovali nový zdroj. Od srpna jsou připojené i Přívětice. „Vodovod už máme kompletně hotový. Přívětice i Sklená Huť jsou v současné době připojené. Vody se zdá být dost, ale i tak budeme apelovat na občany, aby s ní šetřili," vysvětlila starostka Marcela Judlová. „Nyní bychom rádi připravili podklady pro kalkulaci, abychom věděli, jak na tom do budoucna budeme. V současné době stojí kubík vody dvacetikorunu. Pokud se cena zvýší, tak opravdu jen minimálně," konstatovala. „Pro občany také sestavujeme smlouvy, kde bude například uvedeno, jaký bude denní limit na osobu při odběru vody," uzavřela Judlová.