Region se s chřipkou pere, počet nemocných sice stoupá, ale v epidemii se tady výskyt nemoci zatím nezměnil. „Blížíme se k její hranici, ale ještě je tam nějaká vůle," posuzuje vzhledem k počtu nemocných, kteří navštívili lékaře, epidemioložka Mária Spáčilová z rokycanského pracoviště Krajské hygienické služby. „Předpokládám, že atak chřipky tento týden vyvrcholí. Potom už jsou jarní prázdniny, to děti tolik v kolektivu nebudou, takže by se stoupající trend mohl zastavit," zvažuje

Zatímco v předminulém týdnu hledalo pomoc v ordinacích 514 pacientů, v minulém už to bylo 707. Na podíl horečnatých chřipkovitých onemocnění, s nimiž se lidé předminulý týden dostavili k doktoru, jich přitom z uvedeného počtu připadalo 96, kdežto v u-plynulém týdnu už 156.

Ve věkové skupině od narození do pěti let bylo marodů 155, chřipka přitom potrápila 29 z nich. Největší nárůst nemocných pak byl zaznamenaný u skupiny 6 až 14 let, kde ochořelo 187 dětí a 52 přímo chřipkou. Vysoký podíl nemocných si připsala i ve věkové skupině marodů 15 až 24letých. Do postele jich ulehlo 130 a 44 s příznaky chřipky. Pětadvaceti až devětapadesátiletých našlo cestu do ordinací 159, dvacet odcházelo s diagnózou chřipka. Počet pacientů nad 60 let vzrostl v rozmezí týdne o polovinu, na 76, a jak předtím se jim ´oficiálně´ chřipka vyhýbala, nyní je zaznamenaných 10 případů.

Celkově se vyskytlo také osm dalších komplikací v podobě zápalů plic.

Jedno zdravotnické zařízení, a to Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov, vyhlásila zákaz návštěv. „Důvodem je hlavně obava, aby se od návštěv nenakazili ležící pacienti," uvedla Spáčilová. Vysoká nemocnost trápí i některá školská zařízení. Už v pátek nám oznámili velkou nemocnost a záměr přerušení provozu od 9. února v Mateřské škole Dobřív," završila informaci epidemioložka.