Co bude dál? Tak se po informacích ze závěru minulého týdne, o plánovaných 170 výpovědích v železárnách v Hrádku, ptá asi každý zaměstnanec. V závodě, který byl ve svých nejlepších letech největším zaměstnavatelem v okrese, panuje nervozita a nejistota. Nikomu není příliš do řeči, každý se bojí o práci. „Jsme tu tak nějak bezprizorní a netušíme co se děje, nebo bude dít. Vše co víme, je z vašich včerejších novin. Proslýchá se, že spousta lidí, kteří už dostali výpověď do ruky ji nepodepsalo," prozradil zdroj blízký dění v podniku.

Slibům o pozdějším navrácení se na své pozice totiž nikdo moc nevěří. „Ve smlouvách, které vedení rozdává, prý o této možnosti není ani zmínka. Proto se údajně vedení podniku mělo v pátek odjet radit do Prahy s právníky. Jestli je to ale stoprocentní pravda, vám neřeknu," prozradil muž, který nechce být jmenován.

Podle dalších informací, které se deníku dostaly, bylo toto jednání praktiky nevyhnutelné. Finanční ztráta při odstávce provozů v Chomutově, i zmiňované ocelárny v Hrádku, měla měsíčně činit až 200 miliónů korun! V plánu bylo také poskytnutí bezúročné půjčky menšímu počtu zaměstnanců, aby v překlenovacím období, tedy do nástupu po novém roce, jim byl zachován příjem ve výši 90 procent původního platu. Zbytek zaměstnanců se měl dočkat snížení platu na 80% s doplacením zbytku v průběhu prvního kvartálu následujícího roku. Tedy po rozjezdu provozu v Chomutově. To vše má, nebo mělo, předejít hromadnému propouštění. Kolika lidem byla tato možnost nabídnuta ale není přesně známo.

Alespoň částečnou útěchou může pro zaměstnance být to, že vedení podniku se rozhodlo větší procento propouštěných přesunout na Chomutov. Poměr se tedy poměrně značně mění a lidí v Hrádku zůstane více, než bylo ještě ve čtvrtek plánováno. Informoval o tom mluvčí Z-Group Steel Holding a.s. Miroslav Slaný: „Pozitivní informace je, že to nebude nakonec tak dramatické, jak se zprvu zdálo. Z Hrádku nebude muset nakonec odejít 170 lidí, ale „jenom" něco přes 40."

Situaci nadále sledujeme.