Láska podle známého rčení prochází žalud-kem. Pamatují tedy podniky v regionu na možnost řídit se na Valentýna tímto moudrem?

Zámek Zbiroh zcela jistě. „Jednak speciální menu nabídneme v salonku Staročeské krč- my a kromě toho v Muchově sále, kde podávání slavnostní večeře u malých stolků pro dva umocní ještě poslech klavírní hudby," uvedl Jaroslav Pácha. Pokud se hosté rozhodnou pro speciální menu pro zamilované, nabízí se jim skládaná krů- tí prsíčka s tymiánovým glass, bramborovým komínkem štěstí a křehkou zeleninou či konfitovaný roštěnec podávaný se smetanovým rizotem s bylinkami a chřestem. Pro mlsné jazýčky je nachystané i čokoládové suflé s malinami a mátou a jako tečka káva s pralinkou.

Protože jde o svátek zamilovaných, dá se říci, že skoro všude je jídlo vyšperkované romantickými názvy, ale i speciálními přízdobami.

Podle Páchy je také stále vět- ší zájem o romantické prohlíd-ky či strávení valentýnské noci v zámeckých pokojích.

Podobně zjištění učinili i v restauraci Na Statku v Mirošově. Kromě toho jsme se dozvěděli, že na sobotu připravují pro zájemce už příjemný oběd, ale zejména pak chystají večerní posezení s dobrým jídlem a pitím, k němuž navíc bude hrát duo Interval. K jídlu se bude podávat třeba kuřecí krémová polévka kořeněná šafránem, svíčkové tournedos na smetanových bramborách s koňakovou omáč- kou, ale i vanilkový krém se zmrzlinou a horkým ovocem.

Na kratší valentýnské posezení pamatovalo třeba už ode dneška Presto Coffee v Rokycanech. „Chystáme speciální dortové srdce pro dva a k tomu latte se šlehačkou, vanilkovou polevou a želatinovými srdíčky," pochlubil se David Šulc. Kousek dál v Café Vídeň budou od zítřka vybavení srdíčky s ovocem a krémem či z marcipánu, ale také ježečky a Markéta Slachová uvedla, že nezapomenou ani na výzdobu. V restauraci NO 1 dvojicím speciálně nabídnou panenský a kuřecí steak s fazolkami, zabalený v pancetě, s pečenými brambory. „Zvláště připraveným dezertem je pak panacotta s malinovým přelivem," uvedl Vladimír Šlégel.

I ve zbirožské pizzerii La Fontana chystají na 14. 2. romantický večer s valentýnským menu. Tvoří ho špagety upravené na italský způsob a jako ´sladký polibek´ mandlové muffiny či lívanečky s ovocem a domácí šlehačkou.

Valenýnský svátek zamilovaných si i v Cechách získává stále pevnější pozici, a tak sko- ro v každém restauračním zařízení, cukrárně, pizzerii a podobných místech na něj pamatují. Přesto jsme zjistili, že se vyplatí udělat si rezervaci, protože už dopředu se místa rychle plní. Pokud raději oslavíte Valentýna sami, třeba aspoň něžná polovička páru v uvedeném menu získá inspiraci pro své kulinářské snažení.