Do Kostelce na Tachovsku zamířily v sobotu desítky obyvatel našeho okresu. Především to byli patrioti Němčovic, kteří jako vítězové Vesnice roku 2013 předávali žezlo letošním vítězům. Byl to právě Kostelec, což byla před víkendem jediná jistota. „V porotě jsme se dohodli, že další ocenění budeme úzkostlivě tajit až do 2. srpna," zdůraznil starosta Karel Ferschmann.

Výlet do příhraničního regionu se týkal i představitelů čtyř obcí, které se letos na Rokycansku do konfrontace malých míst zapojily. Hodnotitele se snažili zaujmout v Přívěticích, Břasích, Kamenném Újezdu a rakové. Nikdo se nevracel s prázdnou a posuďte sami.

Přívětičtí obdrželi Fulínovu cenu. Což je diplom za kvalitní květinovou výzdobu. Sousedé z Břas se mohou pyšnit diplomem za moderní knihovnické a informační služby. Do kasy v Kamenném Újezdu přibylo po sobotě třicet tisíc korun. Což je hodnota ceny radních Plzeňského kraje a starostce Jarmile Vaňourkové šek předávali hejtmanovi nejbližší spolupracovníci Ivo Grüner, Zdeňka Lišková a Václav Štekl.

Největší zvuk mají ale barevně odlišené stuhy. Zlatá patří zmíněnému Kostelci a neoficiálně druhá skončila Raková. Bílou stuhou se pyšní za zapojení dětí a mládeže do života obce. „Bylo to příjemné slyšet slova chvály na náš víceúčelový areál, dokončenou mateřskou školu a jiné aktivity," konstatoval po návratu první radní František Bůcha. Se zastupiteli může přemýšlet, jak utratit volných třicet tisíc korun od Plzeňského kraje. Ovšem to zdaleka není vše: „Ministerstvo pro místní rozvoj má pro nás připraveno šest set tisíc a další prostředky obdržíme z Obnovy stabilizace venkova i účelové dotace. Dohromady by se mohlo jednat o milion," dodal starosta vesnice s dvěma stovkami lidí poblíž Rokycan. Pogratuloval kolegům z Hromnice (zelená stuha), Žihle (modrá) a Příchovic (oranžová).

V kraji se letos do 20. ročníku akce zapojilo šestnáct obcí. Soutěže se mohly zúčastnit všechny obce, města a městyse vesnického charakteru do 7 500 obyvatel, které mají zpracovaný vlastní plán obnovy vesnice. V tématu pokračujeme na str. 8