Až 55 centimetrů sněhu leží nyní na sjezdovkách šumavského Špičáku po připadnutí téměř 30 centrimetrů přírodního prašanu. Středisko navíc některé partie opět technicky zasněžovalo. Znamená to otevření dalších tratí v největším lyžařském areálu Plzeňského kraje.

„V celé délce otvíráme Slalomovou, horní polovinu modré Turistické a kompletně celý areál pro děti začátečníky pod hotelem Sirotek," řekl provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Ještě pár centimetrů přírodního sněhu pak potřebuje nejprudší česká sjezdovka Šance a jeden z horních úseků U Zalomeného, její druhá polovina ve spodní části je ale sjízdná.

„Stále se lyžuje absolutně bez front. Také víkendové lyžařské kurzy začínají až příští týden, takže počasí i zcela volná kapacita sjezdovek jsou nyní u nás pro lyžaře optimální," dodal Kasík. Na rodinné Spodní Šanci se pak mimo každodenní měření rychlosti nebo slalomu na čas koná v pátek a sobotu od 18,30 večerní lyžování.

Celý víkend si na Špičáku lidé mohou zdarma vyzkoušet a otestovat lyže, brýle, helmy či rukavice, ale i další vybavení na lyže či do hor. Jde například o skořepinové batohy s chráničem páteře nebo akční kamery - lidé si mohou natočit svoji jízdu a obdrží hned na místě její záznam.

Kašperské hory

Od 30 do 70 cm sněhu leží na sjezdovce lyžařského areálu v Kašperských Horách. „Do čtvrtečního dopoledne napadlo dalších deset centimetrů čerstvého sněhu a v provozu je celý areál," řekl Deníku provozovatel areálu Ski Kašperky Karel Pokorný. Lyžařská sezona začala už také v Nýrsku, kde však dnes vlek stojí. „Pátek jsme obětovali zasněžování. Má být mráz, tak chceme zasněžovat celý den. Jinak jezdíme denně od půl desáté do půl páté odpoledne, o víkendu už od devíti hodin. Od 18 do 20.30 hodin máme večerní lyžování," uvedl Pavel Stránský ze Ski areálu Nýrsko.

Modrava, Kvilda, Prášily i Hamry

Po pouze skútrem upravené trase z Modravy na Březník a Pramen Vltavy z minulého týdne by se běžkaři měli konečně dočkat strojově upravených stop, jak jsou na ně ze Šumavy zvyklí. „Je to nádhera, sníh konečně padá, na Modravě napadlo zhruba třicet pět centimetrů, ve vyšších polohách bude sněhu ještě více. Na víkend tedy „pojedeme" už všechny stopy," pochvaloval si starosta Modravy Antonín Schubert.

Podobná situace je i v okolí sousední Kvildy. „Díky tomu, co napadlo v noci ze středy na čtvrtek, jsme na zhruba čtyřiceti centimetrech. Takže nejdéle v pátek vyjedeme a na víkend by stopy měly být připraveny. Určitě v rámci magistrály od Horské Kvildy přes Kvildu na Prameny Vltavy," popsal situaci na hranicích Klatovska a Prachaticka starosta Kvildy Václav Vostradovský. S velkou pravděpodobností mohou běžkaři očekávat upravené stopy i na Prášilsku a Železnorudsku, aktuální informace lze najít na stránkách bilastopa.cz.

Na běžky mohou zájemci vyrazit i do o něco níže položených Hamrů, kde upravují cca patnáct kilometrů dlouhý okruh přes Černé jezero a Stateček. „Vypadá to, že sněhové podmínky na víkend úpravu okruhu umožní," předeslal starosta Hamrů Petr Křovina.

Bude sněžit

Další sníh slibují meteorologové na víkend. „Sněžit začne v sobotu v podvečer a během noci na neděli by na horách mohlo připadnout deset až patnáct centimetrů. V neděli bude srážek ubývat," upřesnil Josef Cink z předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni s tím, že v sobotu ráno by mělo i pořádně mrznout. „Sobotní ranní teploty klesnou na – 10 až – 15 °C, ojediněle až – 20, na Šumavě mohou teploty klesnout i pod – 25 stupňů. Potom se bude už jen oteplovat, v neděli přes den už se budou teploty pohybovat kolem nuly," upřesnil Cink.