BOŽENA ŠOPEJSTALOVÁ
Mýto – Pět set tisíc z rozpočtu města a milion od kraje pomůže rekonstruovat vodárenské zařízení Mýta. „Nezbytná je výměna celé technologické soustavy na úpravu vody. Čtyřicet let funguje a ani generálkou zatím neprošla,“ sdělil starosta František Končel.
Repasování by v současnosti zařízení už nepomohlo. Kromě hlodání času, které se projevilo zvláště únavou materiálu, je navíc značně zastaralé. To byl hlavní důvod, proč se Mýtští rozhodli pro výměnu. Projekt je hotový a příprava na akci se dala do pohybu. „Dodavatele máme vybraného, na některé komponenty nové linky se ale ještě čeká. Zatím probíhají přípravné práce k demontáži ny– nějšího zařízení,“ uvedla tech– nička MěÚ Alena Dongresová. „Cílem je, aby se instalace nového zařízení pak mohla provést bez odstávek, tedy bez přerušení dodávek pitné vody,“ dodala. „Měnit se budou pískové filtry a čerpadla za výkonnější. Dávkování chemie vystřídá efektivnější, ale šetrné k samotné vodě i prostředí,“ konstatoval Končel. Město díky výměně také předpokládá snížení nákladů na energie.
Nové zařízení je navržené tak, aby bez problémů dokázalo zásobovat upravenou vodou nejen všechny obyvatele a podniky v dosavadní zástavbě, ale i v nově plánované stavební zóně u sladovny.