Volduchy Včera po poledni došlo v obci na slavnostní poklepání základního kamene chystaného chodníku. Povede od okraje obce k místní provozovně firmy Borgers. Ta bude hradit i značnou část nákladů. Poklepového kladívka se proto společně ujali představitelé firmy a starosta.

„Pro Volduchy se jedná o mezní záležitost. Je to první forma spolupráce mezi obcí a společností Borgers, poprvé děláme něco společného," konstatoval za Voldušské starosta Michal Černý.

Povrch budovaného chodníku pokryje zámková dlažba a jeho délka je něco přes osm set metrů. „Bráno z pohledu chůze směrem od Volduch ke Svojkovicím povede po levé straně vozovky. Hodnota díla se má pohybovat kolem dvou milionů a 723 tisíc korun," informoval Černý. Většinu nákladů přitom uhradí Borgers. Na obec připadne částka asi 800 tisíc. Určená je na vybudování veřejného osvětlení, a to především ve zmíněném úseku. „Abychom mohli nové osvětlení budovat, je třeba nejdříve zrekonstruovat vedení v části obce, aby se mohl nový okruh připojit. Jedná se o lokalitu zvanou Štacion, název si podržela z dob, kdy se tam počítalo s vlakovou zastávkou zamýšlené Stroussbergovy trati. Aby se dalo k lokalitě připojit, je třeba nejdříve zastaralé vedení rekonstruovat. Teprve pak se může pokračovat novým. Osvětlení pak přibude v obou místech," vysvětloval Černý.

Do budoucna se počítá také s ozeleněním trasy. „Tohle je však teprve záměr. Zeleň se stane teprve dalším předmětem jednání s firmou Borgers. Zatím nejsme přesně dohodnutí. Za nás bychom ale rádi viděli, aby chodník z druhé strany lemovala nová výsadba," doplnil starosta.

Včera zahájená výstavba chodníku by měla být dokončená v listopadu.

Lidé po chodníku volali už delší čas. Řada Voldušských je totiž ve firmě zaměstnaná a dopravuje se do práce pěšky nebo na kole. Bezpečné to ale v neosvětleném prostoru vůbec není. Jak dokázala tragická nehoda, k přehlédnutí člověka už došlo. Osvětlení a chodník tak určitě přispějí k bezpečnosti dalších.

„Věříme, že by se do budoucna mohl stát i základem pro pokračující komunikační propojení s obcí Svojkovice," doplnil Černý.