O tři miliony měla připravit svého zaměstnavatele společnost Duvebeck, její pokladní, dnes obviněná Andrea Kolbabová. Ta měla využít, při vyplácení diet řidičům, příležitosti a stejnou sumu vyplatit i sobě. Případ má před sebou soudce Okresního soudu v Rokycanech Ivo Hruška a jeho přísedící.

Při hlavním líčení byl kromě obžalované přítomný jen jeden svědek. Ten se ve společnosti staral o financování provozu a leasingové smlouvy vozidel. V letech 2011 a 2012, kdy mělo dojít ke zpronevěře peněz, měl na starosti dvě inventury, a mohl tak do případu vnést větší jasno. Ostatně kolem inventur se prakticky točila celá jeho výpověď. „Trval jsem na tom, aby při obou inventurách, které jsem měl na starost, byly zapsány všechny doklady. Nezadával jsem tam pouze ty, které si nepřál zapsat jednatel. Věděl co jsou zač," informoval soudce při výpovědi svědek Kroupa.

Soudce se také pozastavil nad dvěma vydanými identickými dokumenty, kde byly rozdílné pouze výsledky s tím, že jeden z dokladů byl podepsán a druhý ne.

Schodek ve společnosti činil přibližně 34 tisíc euro, na dalších fiktivních výdajích pak šlo o částku ještě vyšší, a to 86 tisíc euro. O tuto částku se měla obžalovaná obohatit při proplácení diet řidičům. Při vydávání dokladů a peněz si měla obžalovaná další identický doklad vystavit pro sebe což v účetnictví firmy pochopitelně nelze, zfalšovat podpis a stejnou částku tak inkasovat do své kapsy.

K soudu proto byli pozváni i zmínění řidiči. Včera však nedorazil žádný. „Pokud to vezmete z jejich strany, pak je absence u soudu vlastně i pochopitelná. Nejen, že musí cestovat i ze zahraničí, ale přijdou tak vlastně i o svůj čtrnáctidenní turnus, a tedy i peníze. Soud pak předvolání jednoho z nich stojí okolo čtyř tisíc korun," prozradil po ukončení líčení Hruška.

Obhajoba navíc trvá na výslechu každého z nich. „Celková částka, o kterou měla společnost Duvenbeck v tomto období přijít, je sečtená na tři miliony korun. Pokud jde o řidiče společnosti Duvenbeck, pak jich je na seznamu sto jedna. Líčení tak bude ještě nějakou dobu pokračovat," prozradila mluvčí Okresního soudu v Rokycanech Blanka Szirová. Ostatně to potvrdil v závěru i sám soudce. Pokračování je plánované po novém roce v několika termínech: 6., 24. 2. a 13.března. To pro přizpůsobení se pracovnímu vytížení svědků řidičů.