Zábava dříve z nejoblíbenějších, návštěva biografu, prošla s objevením videorekordérů a domácích kin krizí. Někde ji ustála, protože podívaná na představení na obřím plátně láká pořád. Jinde následovalo zavírání biásků, a to včetně těch letních. Už jen nostalgicky vzpomínají v Rokycanech, Mýtě, zčásti i v Hrádku, Břasích, ale i dalších větších celcích. O menších ani nemluvě.

Zbirožští hledali delší čas cestu, jak kino zachovat, a nakonec na něj přece jen znovu vsadili. Ale na jiném místě a v jiném pojetí. Město se rozhodlo pro vytvoření multifunkčního sálu. Už zítra v něm oficiálně zahájí promí-tání a zájemci mohou zhodnotit, jak sál a jeho zařízení slouží diváckému zážitku.

„Nejde jen o výměnu promítačky v souvislosti s tím, že nové filmy se už ve formátu vhodném pro dosluhující přístroje nedají sehnat. Když už dochází ke změně, rozhodlo se město i pro změnu v tom smyslu, že vybuduje rovnou multifunkční sál, který bude sloužit i potřebě přednášek a dalším účelům," konstatoval vedoucí stavebního odboru Zdeněk Mlnařík. Prozradil také, že v sále je k dispozici stovka míst a nově se snímky a filmy budou promítat přes zavěšený projektor určený pro načítání optických disků v kvalitě blue-ray či DVD ve formátu E-Cinema. „Vsadili jsme také na reproduktor pro speciální vylepšení celkové kvality zvuků," dodal Mlnařík. V předpremiéře už mohli nové promítání posoudit školáci. Dostali ho jako předvánoční dárek.

Nyní je opět první na programu dětské představení. V 16 hodin plátno opanují malým slečnám a pánům dobře známé winx a snímek V tajemných hlubinách. „Pro dospělé jsme pak na pátek třicátého ledna, na zkoušku jaký bude zájem, připravili také jeden film. Jedná se o Hodinového manžela a promítá se od dvaceti hodin," uvedla za kulturní úsek Dana Turková.

Pokračování na straně 2 sobotního vydání Rokycanského deníku