Změřit si čas pomocí slunečních hodin, pozorovat hmyzí hotel nebo se starat o bylinkovou spirálu. Takové aktivity že by patřily do školy a žáky zajímaly? Ve Zbiroze jsou toho jasným důkazem. Základní škola včera slavnostně zpřístupnila novou geostezku. I když tím zakončila projekt To se ale všichni máme, zahradu si užíváme, další nápady týkající se enviromentální výchovy na sebe nenechají dlouho čekat.

Vytvořit pro děti místo, kde by se mohly vzdělávat, odpočívat a rády se sem vracely není jednoduchou disciplínou. Zbirožským se to ale na jejich školní zahradě podařilo. Je zde deset hlavních nau-čných stanovišť, kde žáci například poznávají druhy stromů, nerosty či obdělávají ´jedlý les´. „Kromě toho zde máme broukoviště, hmyzí hotel, ježkovník a další," vyjmenovala hlavní iniciátorka programu a učitelka Andrea Tláskalová.
Jedním z cílů bylo i zapojení žáků do akce. „Jsou opravdu skvělí. Podílejí se na plánovaní, pomáhají hodně i prakticky. Mám z toho obrovskou radost a odezva dětí je bezvadná," nešetřila chválou Tláskalová. K tématu se brzy vrátíme.