V rámci republikové akce je vysadili kolem cesty, která byla dříve součástí areálu vojenských kasáren, a tudíž veřejnosti nepřístupná. Nyní komunikace patří městu, jehož starosta Milan Rusek akci zaštítil. Ve Zbirohu (ale nejen tam) se tak v praxi plnilo motto letošního ročníku 72 hodin: Zasaď strom (třeba) se starostou.

,,Rozhodli jsme se obnovit někdejší kaštanovou alej vedoucí ze Švabína k zámku. Po konzultaci s odborníkem jsme ale měnili druh stromů. Podél cesty se totiž stále ještě vyskytovaly staré pařezy a hrozilo, že by se z nich mohla na novou výsadbu kaštanů přenést nákaza. Proto jsme je nahradili lípou srdčitou, jež je navíc národním stromem," sdělil Rusek.

Staré pařezy byly zčásti odfrézované a tam, kde překážely, bylo nutné je vybagrovat. Na celý terén se pak navážela nová zemina. Zmíněné úpravy financovalo město, rada odsouhlasila, že na to uvolní finance do 50 tisíc, bez DPH. Ve zjednodušeném výběrovém řízení byl vybraný zhotovitel zemních prací a podařilo se rychle provést i zaměření sítí a získat souhlas k akci od správců Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko a také Hasičského záchranného sboru, který má poblíž lokality sídlo. Všechno dění se podařilo zvládnout do čtvrtka minulého týdne a v pátek děti ze zbirožské devítiletky, která má titul ekoškola, mohly začít se sázením.

„Projekt 72 hodin se stal pro naši školu už tradicí. V duchu letošního motta jsme se obrátili na starostu Milana Ruska, zda by s námi zasadil strom. Přijal a navrhl vysadit rovnou lipovou alej. Žáci devátého ročníku a mladší dobrovolníci se s ním za podpory města a firmy Lesospol pustili do díla," informovala učitelka Andrea Tláskalová. Dodala, že se tak kromě zlepšení životního prostředí podařilo podpořit také vztahy školy s radnicí, což byl další cíl akce.