Je únor, ale ptáci už švitoří o sto šest. Přestože rtuť teploměru se přes den drží hezký kousek nad nulou, zahájení jarních prací zemědělci ještě berou s rezervou. Jsou totiž názoru, že zima ještě neskončila. „Může kdykoli přituhnout," říkají.

„Prozatím to vypadá, že ozimy přečkaly bez větší újmy a ani zvěř nenapáchala větší škody, než bývá obvyklé," zvažoval momentální stav ředitel Zbirožské, a. s., Jakub Červenka. Doplnil také, že půda je ještě hodně mokrá na to, aby se s ní něco dalo ve velkém dělat. „Přesto jsme se místy, tam kde nestojí voda, pustili trochu do orání. Kromě toho se přihnojuje mrvou a průmyslovými hnojivy," sdělil.

„Po ránu, když je země po noci ještě ztuhlá, zkoušíme přihnojovat ozimy. Jde to ale vždycky jen tak do desáté hodiny. Protože je moc mokro, pak už by se technika bořila. Zato jedeme i přes víkend," informoval místopředseda představenstva Příkosické zemědělské, a. s., Miloslav Zbraslavský. Ozimy přihnojují hlavně ledky a pokud se situace nezmění, do neděle předpokládají, že by celou zmíněnou etapu prací zvládli.

Do stejného druhu činnosti, tedy přihnojování, se podle agronoma Václava Spurného pustili i v Kladrubské, a. s. Totéž potvrdil také ředitel Osecké zemědělské, a. s., Petr Havel. „Je ještě hodně mokro, ale kde to jde, přihnojování jsme už zahájili," informoval. „Orba nás v nejbližší době nečeká, zoráno máme od podzimu," dodal.

Ti, co se starají o půdu, už zahájili přípravy, aby jejich vklad do výnosu úrody v tomto roce byl maximální. Zima je ale zároveň pro zemědělce skoro jedinou příležitostí na rekreování se. Na krátký čas toho k dovolené na horách teď využije třeba i soukromě hospodařící Vladimír Vítek z Myti. Jinak už i on je ale v jednom kole. „Připravuji stroje a trochu jsem začal přihnojovat. Až půda víc proschne musím také ještě doorávat. Naplánovanou mám už i cestu pro sadbu brambor," vypočítával. „Zima byla skoro beze sněhu," podotkl. „Kdyby přišly velké mrazy, bylo to zlé. Naštěstí se zdá, že ozimy vše přečkaly bez úhony," míní.