Rostoucí výkupní cena železných a neželezných kovů má za důsledek jediné. Sběrné dvory se stávají častým cílem především zlodějů.

Kovošrot Sudová, který sídlí v Zeyerově ulici v Rokycanech, má s nenechavci také své zkušenosti. „Okolnosti nás přinutily, abychom více zabezpečili naší sběrnu,“ informovala majitelka Jaroslava Sudová. „Dříve jsme mívali kamennou zídku a ostnatý drát, ale ukázalo se, že je to málo,“ uvedla. „Co se dalo odnést a mělo nějakou hodnotu, bylo hned pryč. Přidali jsme proto kamerový systém, který snad zloděje dostatečně odradí,“ uzavřela Sudová.

V září loňského roku bylo nahlášené vloupání do areálu jedné sběrny surovin v Ro- kycanech. Policisté ale pachatele za několik minut chytli. Jednalo se o čtyřiadvacetiletého muže z Hrádku. Poté, co překonal oplocení objektu, chtěl odcizit barevné kovy. To se mu naštěstí nepovedlo. Kromě toho ochránci zákona zjistili, že dotyčného už soud za podobný čin jednou potrestal. Jeho cesta tak před justici vedla proto znovu.

V souvislosti s novými opatřeními (například kamerovým systémem či pravidelnými kontrolami) by se sběrny měly stát bezpečnějšími. Úkol je to ale především pro jejich majitele.