Tak trochu nenápadná akce, zato ale s velkou účastí, se odehrála v sobotu v podvečer na louce pod kopcem Kotel. Sraz si tam daly ´světlušky´ z celého okolí.

I přesto, že se organizátoři z pionýrského oddílu Divoká Orlice museli vypořádat s pod- mínkami, které jim házely klacky pod nohy, přesněji řečeno kýble vody. Akci měla odstartovat osmnáctá hodina. To se však kvůli zmiňovaným komplikacím s počasím nekonalo a začátek se posunul asi o půl hodiny déle. „Moc se omlouváme, ale kvůli rozmáčenému terénu jsme museli na poslední chvíli předělávat trasu," prozradil hlavní vedoucí Pavel Hubert.

Ostatně s vodou se prali návštěvníci už při vstupu na notně podmáčenou louku. Kdo neměl nepromokavou obuv, v suchu domů určitě neodchá- zel. I tak si nenechali večer ujít nikoli desítky, ale možná i dvě stovky nadšenců s lampióny. Čekání na start tak vyplnilo opékání uzenin u připraveného táborového ohně.

Ohnivá šou, která měla být součástí, také odpadla. „Její protagonisté s omluvami volali, že se na cestě stali účastníky dopravní nehody, a tak svoje vystoupení přislíbili alespoň na další z akcí," prozradili organizátoři.

Zhruba v devatenáct hodin vyrazil průvod lesem. Cesta, která se dala do hodiny volné chůze zvládnout, byla výborně značená, a to jak odrazkami, tak samými organizátory na křižovatkách. Na startu však děti dostávaly ještě svítící náramky, to pro jistotu. Ani to však malému karambolu nezabránilo.

V cíli pak rozdával Fantomas, jehož mnozí tatínkové považovali za prodejce nejmenované značky automobilů, upomínkové dárky. Ohňo-stroj, který rozhodně nebyl ošizený a ve finále sklidil velký potlesk, večer zakončil. Ostatně louku už začala pomalu zahalovat blížící se mlha. O to větší mráz po zádech vyvolal hlas z davu, který oznamoval ztracení malé holčičky. Po několika minutách se naštěstí našla. V lese se totiž odtrhla od své skupinky, aniž by to někdo zaregistroval, a připojila se k jiné. O tom, že je v jiném kolektivu a pokračuje v cestě, však nevěděl ani ten. Nakonec tedy rojení ´světlušek´ skončilo dobře pro všechny.