Skutečnosti, že mrazy ještě nesužují krajinu, využívají myslivci a lesáci jakkoli se to může zdát s podivem velice intenzivně ke krmení.

„Je třeba, aby před nástupem tvrdé zimy byla zvěř v dobré fyzické kondici. Pak je odolnější a má daleko větší šanci vše přestát. To však neznamená, že bychom potom s přikrmováním končili. Naopak. Zatímco teď převažuje jadrné krmivo, které většinou získáváme od zemědělců, ale také kaštany a žaludy nasbírané dětmi, s prvním sněhem přidáváme i seno. Jakkoli byl rok na výskyt trávy málo příznivý, nasušit se nám podařila a zásoby máme," konstatoval představitel Lesů města Rokycan Stanislav Suda. Zatím má však zvěř šanci různá stébla i zelené ještě občas najít.

Za Honební společenstvo Litohlavy Klabava a zároveň za Záchrannou stanici Rokycany Pavel Moulis sdělil: „Potřebujeme, aby před napadnutím sněhu byla zvěř v plné kondici. V přírodě pro ni ubyly zdroje potravy, sotvaže se sklidilo z polí. Nemá moc šancí nic kvalitního najít. Jakmile pak udeří mrazy a napadne sníh, energetické výdaje se zvýší, ale jejich obnova je pro ni složitá. Navíc má zvěř geneticky dáno, že se jí zpomalí trávení a ´jede´ na úsporný režim, ačkoli dokrmujeme, Proto je tak důležité, aby nyní byla v dobrém stavu," vysvětloval. Zvěř momentálně dostává dužnaté krmivo jablka, mrkev, řepu, ale také jadrné krmivo kaštany, žaludy, kukuřice a různé šroty, aby kusy získaly maximum tukových zásob na zimní období. „Seno se nám také podařilo nashromáždit, s tím ale počkáme po napadnutí sněhu. Až potom ho dostane do krmelců. Na přikrmování jsme tedy vybavení," dodal Moulis. Od něj i Sudy jsme pak slyšeli, že velkou pochvalu si zaslouží školáci, protože jim sběrem krmných plodů velice pomohli.

Ne všichni živočichové jsou však v přírodě přínosem. Řádění divokých prasat trápí nejen myslivce, ale i obyvatele okrajových částí měst a obcí. Rozryté fotbalové trávníky a poničené ploty jsou němým svědectví útoků černé zvěře. O víkendu jejich odstřel absolvovali v Líšné a na tuto sobotu je ohlášený lov v rokycanské lokalitě pod Kotlem. „Mezi osmou a čtrnáctou hodinou, kdy veřejnosti nedoporučujeme, aby se v tomto prostoru pohybovala," uvedla jednatelka okresního sdružení Světlana Vlnová.