Poslední vládní měsíce jsou nepřetržitou řadou omylů a nedorozumění. I včerejší tisková konference by byla směšná, kdyby nešlo o vážnou věc. Jako nějaký mizerný komik „zvyšovali“ pánové Babiš a Prymula „napětí“ rozvleklým úvodem, než se dostali k jádru sdělení.

Karanténa, či chcete-li „lockdown“, zemi hospodářsky poškodí na léta. Dalo se jí zabránit, kdyby vláda jednala včas, rázně, čestně a srozumitelně. Dělala však pravý opak.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.
Vyznat se ve vyjádřeních vlády není jednoduché. Dál se mění jako jarní počasí

Návrh Adama Vojtěcha na zavedení roušek uvnitř od prvního září rozbil Andrej Babiš. Potom jsme slýchali: „Plošná opatření už nebudou.“ „Nebavme se o covidu, důležitější je zahrádkářský zákon.“ „Trasování funguje.“ „Máme chytrou karanténu.“ A naposled v pondělí: „O lockdownu ve středu jednat nebudeme.“

A bác.

Vláda musí teď udělat vše, aby minimalizovala tragické dopady svých pochybení. Dělá to však způsobem, kterým ztrácí i zbytky důvěry veřejnosti. Lidé by se proto na ni neměli ohlížet. Každému z nás jde o život. Někomu hrozí těžké onemocnění, jiní ztrácejí živobytí v důsledku lockdownu. Musíme si pomoci sami. Tím, že budeme dodržovat pravidla, můžeme zachránit životy těch, které covid ohrožuje nejvíc. A zároveň si vytvořit šanci, abychom se mohli vrátit k tomu, jak to bylo „před tím“.

Druhá karanténa: Nezavinili jsme ji, ale dodržujme ji

Nemuseli jsme být v této situaci, kdybychom neměli zmatenou vládu. Ale o to teď nejde. Musíme se ze šlamastyky dostat s co nejmenšími ztrátami. Teď záleží na každém.