Přesto byly páskou obtočeny osady kolem spišských Krompach a nikoli Bratislava. I pro izolaci slovenských romských osad se dá nějaký racionální důvod najít. Rozum ale zůstává stát nad tím ponechat nakažené Romy v tamních zoufalých hygienických a ubytovacích podmínkách, kde nějaké podmínky karantény nemůžete dodržovat, ani kdybyste se postavili na hlavu. Teprve včera, po čtyřech dnech izolace osad, začali být první nakažení odváženi.

Pomlázka byla zakázána. A to navždy

Přes velmi nepodařený začátek snahy slovenské vlády omezit šíření koronaviru z romských slumů lze stále doufat, že Slovensko konečně pochopí, že něco takového nemá ve vyspělé evropské zemi v 21. století místo. Že nejen najde způsob, jak zabránit epidemii koronaviru v romských ghettech. Ale že se konečně začne zabývat tím, jak zamezit tomu, aby stovky tisíc občanů Slovenska a EU žily v tak nedůstojných sociálních i hygienických podmínkách.

Svět slovenských romských slumů totiž prostě nejde obtočit kolem dokola páskou nevšímavosti a mlčení a dělat, že je všechno v pořádku. Příště by z toho mohla pro Slovensko vyrůst větší hrozba, než je koronavirus.

Hausnumera