Komu je k užitku sdělení, že Mynářův roční plat s odměnami v letech 2016 a 2017 činil 1,6 milionu a Ovčáčkův zhruba 750 tisíc? Zde jsou slova soudkyně Miluše Doškové: „Nejvyšší správní soud považuje nyní projednávaný případ za téměř modelovou či učebnicovou situaci, kdy by mělo převážit právo na poskytnutí informací.“

Je zkrátka evidentní, že daňoví poplatníci mají vědět, kolik si vydělávají vysoce postavení úředníci. Stejně jako je to známé v případě ministrů či zákonodárců.

Vratislav Mynář
Hrad zveřejnil platy. Mynář i další úředníci si vydělali za rok přes milion

Na jejich platech není nic soukromého a je ostuda, že to v případě hradního osazenstva musela soudně vymáhat aktivistka. Zveřejněná částka je navíc naprosto přiměřená. Nebyl jediný důvod ji tajit. Byla za tím jen arogantní povýšenost.

Na druhou stranu má Mynář pravdu, když říká, že nechápe, proč iniciativu Bašné sponzorovala ambasáda USA. Mluvčí velvyslanectví Griffin Rozell pro iDnes uvedl: „Prostřednictvím programu malých grantů poskytujeme finanční podporu jednotlivcům a institucím s cílem posílit sdílené hodnoty mezi Čechy a Američany.“

Asi vychází z toho, že o poskytnutí daňových přiznání Donalda Trumpa Kongresu a prokuratuře se v USA musel vést mnohaletý soudní spor. Některé hodnoty raději nesdílet.

Na krizi je tu krizový štáb