Česká média minulý týden ovládla zpráva, že v automobilce Volkswagen zakázali v kantýně kari klobásy a zavádějí jen vegetariánská a veganská jídla. Například Novinky psaly, že klobásy, kterých se loni snědlo sedm milionů porcí, už nebudou a dělníci po dovolené zažijí šok.

Později se sice zjistilo, že ve Volkswagenu v německém Wolfsburgu je celkem třicet jídelen a maso nebudou vařit pouze v jedné z nich, nicméně řada lidí včetně mě se už stihla spravedlivě rozhořčit. A nejsem si jistý, ke kolika z nich se dostala ona opravená zpráva, že ve dvaceti devíti jídelnách v areálu automobilky dál mohou dělníci klobásy baštit.

Martin Komárek.
Očkování jako mravní povinnost

Autor je spisovatel

V Mladé frontě Dnes zase vyšel článek s titulkem „Hlavní téma voleb? Kupodivu migrace“. Když jsem se do článku začetl, vyplynulo z něj, že v nadcházejících volbách voliče nejvíce zajímají ekonomická témata, výše daní, zdravotnictví včetně receptů na koronavirus, kvalita potravin či korupce.

Tak například – a nyní článek cituji: „Dle průzkumu bude názor kandidujících subjektů na daně a jejich výši hrát roli při rozhodování čtyř pětin Čechů, 84 procent voličů bude zajímat, s jakými nápady strany přijdou, aby snížily státní dluh.“

Migraci označilo jako důležité téma při rozhodování ve volbách 64 procent oslovených. Takže si to porovnáme – daně a státní dluh považuje za klíčové osmdesát procent, migraci pouze šedesát čtyři procent, nicméně v titulku oznámíme, že migrace bude hlavním tématem voleb. Jiný výzkum se týkal migrace do Evropy a z výzkumu vyšlo, že cca 75 procent Čechů podporuje společný postup EU na hranicích Schengenu. MFD z toho udělala titulek „Češi chtějí opevnit hranice“ s fotkou českých hranic.

Martin Komárek.
Pomozme Afgháncům

Naprostá většina z nás se shodne v tom, že máme naprosté právo vybrat, co budeme jíst i koho do své země pustíme a koho ne. Otázkou je, proč se nás některá média snaží neustále přesvědčovat, že tato naše svoboda je ve velkém momentálním nebezpečí.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.