Zrušili jsme doma dětem tablety a je to změna, jakou jsem nečekal. Do této chvíle byl náš byt poměrně tichým prostředím. V každém křesle seděla jedna dcerka a dívala se do přenosného počítače, ve kterém se procházela ve virtuálním prostředí Roblox.

Co tam dělaly, vlastně pořádně nevím. Několikrát jsem do hry nahlédl a viděl jsem, jak se pohybují v různých prostorách, třeba seděly ve třídě, kde se dalo vykřiknout, zvracet nebo provést nějakou jinou lumpárnu, díky níž na sebe přitáhly pozornost ostatních účastníků. Pro provádění těchto skopičin bylo třeba v aplikaci zakoupit kredity, což jsem zprvu poslušně činil, protože co by člověk pro děti neudělal, když je to baví.

Jakub Horák
Pěna dní: Mohou za covid mimozemšťané?

Autor je spisovatel

Postupem času nám to ale doma začalo připadat až úchylné. Mladší dcerka žádala „pohádku“ – jak si pojmenovala tablet s aplikací– ráno už dřív, než se nasnídala. Večer do počítače opět zírala až do osmi večer, a když jí ho matka nebo táta sebrali s poukazem na to, že se jde spát, následovala scénka. Čím dál víc mi to celé začalo připadat jako nějaký pokoj zombie, které jsou přilepeny k obrazovce neznámou silou.

Mělo to samozřejmě i své výhody – od dětí byl pokoj. Nyní jsme se vrátili k hrám z doby před Robloxem. Po celém bytě jsou korálky, pastelky a skicáky, dcerka si na stole rozestaví celou sestavu malých figurek a vede mezi nimi dialogy ve svém dětském jazyce. Zpátky jsou doby barevných modelín, ze kterých vytváří roztodivné tvary a nakonec je všechny splácá dohromady. S každým svým výtvorem se pochopitelně běží mámě pochlubit, takže ta nemá chvilku klidu. Už zase děti dusají po celém bytě a my jen trneme, co na to říká starší paní bydlící pod námi.

Jakub Horák
Pěna dní: Piráti a komunisté

Asi před rokem měl na toto téma přednášku v Eccentric Clubu neurolog Martin Jan Stránský a varoval nás, že tablety škodí rozvoji dětské mysli a fantazie. Dokud jsem to nezažil na vlastní kůži, nikdy bych neřekl, jak velkou měl pravdu. Snad pomůže i ostatním rodičům, pokud se svěřím s vlastní zkušeností.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.