„Krade se spousta kuriozitních věcí, třeba pečící formy, komín z domu i celá lešení,“ říká děčínská policejní mluvčí Aneta Zdobylaková. Dodává, že jako důvod takto nesmyslných krádeží uvádějí třeba finanční tíseň nebo nudu.

Přitom pokud někdo ukradne věc třeba jen za dvacet korun a přitom překoná jakoukoliv překážku, jako je zámek nebo rozbije okno, tak už je to trestný čin. „Zloději si neuvědomí, že třeba za tři balíčky čokolády, pro které se vloupají, mohou jít do vězení až na dva roky,“ doplnila Zdobylaková.

Z některých krádeží, ale opravdu zůstává rozum stát. „Vykradli mi auto, ale cenné věci jako autorádio nebo doklady tam nechali a ukradli mým dcerám jejich školní tašky s učením a sportovní tašku s kolečkovými dětskými bruslemi,“ kroutil nevěřícně hlavou majitel auta Jaroslav Miřejovský. Dodal, že do auta se mu někdo vloupal tak, že mu rozbil zadní pravé okno. „Měla jsem v tašce své oblíbené samolepky s albem,“ řekla smutně jedna z dcer, desetiletá Barborka. Zloděj jim způsobil škodu za víc než patnáct tisíc korun i s rozbitím okna.

Jinde zase ze sklepa ukradli jen kompoty. „Ve sklepě mám hodně věcí jako koberec, nábytek a jiné, ale ukradli mi jen zavařeniny a kompoty,“ říká Petr Hanák. „Nám zase ukradli vozík za auto ze zahrady,“ přidává se Michal Burák. Dodneška prý neví, jak se to zlodějům podařilo, protože když na zahradu přišel, tak vstupní vrata byla zavřená a zámek zamknutý. Nejspíš asi vysadili plot.