Pokud jste ještě nerezignovali na lyže, zajeďte si k našim jižním sousedům. Záruka sněhu je tu na rozdíl od českých vršků takřka stoprocentní. A nejde jen o ten nastříkaný na sjezdovce, kochat se můžete i pohledem na pocukrované Alpy kolem. V každém lyžařském středisku tu navíc nabízejí razantní slevy na skipasy pro seniory.

Pokud vás sjezdové lyžování neláká a dáváte přednost běžkám, těšte se na upravené mnohakilometrové tratě vedoucí idylickou krajinou. Jen ticho a praskající sníh budou vašimi společníky.

Zázrak mezi vinohrady. Jihomoravské Němčičky se pyšní nejníže položenou sjezdovkou ve střední Evropě
Zázrak mezi vinohrady. Němčičky mají nejníže položenou sjezdovku střední Evropy

Pokud ale toužíte jen po odpočinku, můžete vyrazit na malou zdravotní procházku, kterou završíte ve zdejších lázních. Místní „Therme“ najdete skoro v každém druhém aplském městečku. Pravidlem bývá prosklená stěna, skrz kterou se můžete kochat majestátními horskými velikány, venkovní i vnitřní bazény a také nejrozličnější druhy saun a saunových rituálů či pára ovoněná horskými bylinami.

Večer si pak můžete dát třeba svařák a ochutnat některou ze zdejších specialit. Zkuste třeba tyrolský gröstl, zillertálskou koblihu, salzburského pečeného sivena, korutanské nudle, vorarlberské sýrové noky (käsknöpfle) či polentu s houbami z italských Dolomit.

Zábavné sjezdovky i hon za pokladem

Dachstein
Lyžařské středisko Dachstein West bude bavit velké i malé. Boduje s dětskými parky, ale také zábavnými sjezdovkami. Pro děti je vhodná třeba sjezdovka Ötscher-Snow-Cross-Strecke v Gosau s vlnami a skokánky. Zábavná je i neupravovaná sjezdovka s boulemi Donnergroll.

Kühtai
Chystáte se na lyže s dětmi nebo vnuky? Pak zamiřte k Innsbrucku, kde ve výšce 2020 metrů leží středisko Kühtai. V rámci honu za pokladem tu děti pomocí aplikace mohou sledovat rychlou kravičku Resi. Kdo projde 12 stanovišť s úkoly, získá odměnu.

Na začátku března 2018 se do Frymburka na bruslení sjely tisíce lidí.
Zážitek na celý život. Lipenská ledová magistrála se pyšní světovým rekordem

Za odpočnikem a přírodou

Brixental
Nádherná příroda a živá tyrolská tradice v areálu SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental zpříjemní pobyt všem, kteří se nehoní jen za na lyžích najetými kilometry. Zkuste třeba zimní horskou turistiku nebo výlet rolbou.

Gastein
V blízkosti údolní stanice lanovky Schlossalmbahn v Bad Hofgasteinu stojí Alpentherme. Hosté si zde mohou odpočinout ve vnitřních bazénech i venkovních jezerech s termální vodou z Gasteinu.

Štýrsko
V místních termálních lázních v Bad Mitterndorfu najdete sedm saun a dvě páry. Raději plavete? Ze čtyř vnitřních a tří venkovních bazénů se můžete kochat pohledem na horský massiv Grimming, který se zvedá mezi dvěma údolími a září jako drahokam.

Kaprun
Lyžařské středisko Kitzsteinhorn potěší především snadnou dostupností. Z lázní Tauern Spa v centru Kaprunu se sem dostanete zbrusu novou lanovkou.

Běžkař v okolí Pradědu
Běžkaři v Jeseníkách mají nový okruh, pro náročné i rodiny

Leogang
Jistota sněhu, zábava, ale i dostatek soukromí vás čeká v resortu Puradies Hotel & Chalets v rakouském Leogangu. Do zdejší vyhlášené alpské chatové vesničky se hosté pravidelně vracejí rok co rok.

Trentino
Italských Dolomitech jsou ideální terény pro výlety na sněžnicích. Začátečníci se mohou vydat třeba ke sportovnímu areálu Andalo, kde začíná turistická trasa vedoucí kolem jezera. Kouzlu lesního ticha zase podlehnete v Parku Adamello Brenta, který je přírodní rezervací. Větve se budou ohýbat pod tíhou sněhu, pod nohama vám bude křupat sníh a nad hlavou poletovat sokol. A výhledy se můžete kochat třeba na vršku Monte Penegal.