Zdeněk Troška
Režisér, autor kuchařek Nebe v hubě aneb Chrocht, chrocht
close info Zdroj: Martin Nič zoom_in
Odpověď je víc než jasná. Protože jsem nadšený všežravec, vždycky si kdekoliv vyberu a s chutí to sním. Nemusím mít čápy s mákem, bifteky a la mode. Miluju obyčejná lidová jídla, na kterých jsem si pochutnával už jako kluk. Polévky v každém případě, luštěniny, těstoviny, vaječná jídla, houby, dokonce i králíka. V oblibě mám i asijské kuchyně – vietnamskou, čínskou, thajskou. Nejsem vybíravý.
Tady u nás doma na Volyňsku je několik dobrých hospod; konečně se už i v Hošticích znovuotevřela hospoda U Miluny, kde vaří přímo špičkově, další stále dobrá klasika je restaurace v nedalekých Česticích, bufet Volyňka ve Volyni, dále hospoda Na Rychtě v Netolicích, hospoda Blata v Sedleci cestou na Budějce, v Písku hospoda Na Zvíkově, v Čimelicích Na Knížecí, v Horažďovicích Zlatý jelen… Prostě všude se najde dobrá hospůdka s dobrým gáblíkem.
Jsem vděčný i za topinky s česnekem nebo i s míchanými vajíčky, pochutnám si na leču, švestkových knedlíkách, vařených králičích hlavách, pajšlu, kosmaticích, což jsou smažené květy černého bezu, zadělávaných dršťkách a na všech omáčkách. I když se přiznám, že nemusím svíčkovou. Ta mi přijde nudná, nijaká.
Protože nepiju alkohol – tvrdý nemůžu ani cítit, víno mi nechutná a po prvním pivu usínám - dám si k řízku klidně limonádu. Naštěstí mám kachní žaludek a co sním, nedám!
Martin Škoda
Kuchař a autor kuchařky Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby
close info Zdroj: Martin Škoda zoom_in
Velkou část mládí jsem strávil v Budějovicích, kde jsem jako mladý kluk hrál za Motor hokej a také jsem studoval střední školu. Proto jsou to právě Budějovice, kam se moc rád vracím a kde trávím relativně hodně času. Sázkou na jistotu je tam určitě pivovar Krajinská 27, kde si již mnoho let dáte dobré pivo i jídlo. Velmi mě baví nedávno otevřený tradiční španělský tapas bar La Bodega, ve kterém se cítím jako při cestách po Španělsku.
Pokud chci vyrazit z města a cestovat po kraji, snažím se zvolit trasu, na které je vždycky nějaká zajímavá gastro zastávka. Určitě se vyplatí vyrazit na výlet do Strakonic, respektive do Zájezdního hostince U Jiskrů, ale taky na Staňkov do rybího bistra U Sumečka, jak na ryby, tak na parádní ovocné knedlíky.
Stálicí na jihočeské mapě je třeboňská Šupina a Šupinka, která si drží dobrý standard už roky. V Protivíně se velmi dobře najíte v restauraci U Roubené Studny a v Prachaticích zase v Pivovaru Prachatice. A když už jsme u toho pití a piva, nemůžu to zakončit jinak než Pivovarem Obora kousek od Malšic na Táborsku.
Vojtěch Stehel
Panelista, rektor VŠTE, České Budějovice
close info Zdroj: Archiv zoom_in
Občas se rád zastavím v restauraci Lokotka, kde mi velmi chutná a mohu se tam setkat se skvělou partou přátel. Místo je kousek od českobudějovického nádraží.
Šárka Erb Škachová
Jindřichohradecká autorka kuchařek Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařky ze vsi, foodblogerka
close info Zdroj: Deník/Kamila Šmídová zoom_in
Mám tip na úžasné gurmánské zážitky v Bistrot de Pappa - nefalšovaný kus Francie na břehu rybníka v Horních Dubenkách. Jídlo, mistrovská cukrařina, dobré víno v přátelské atmosféře a v malebných kulisách jihočeské krajiny. Doporučuji.
Bistro provozují ve svém domě i v zahradě s rybníkem. Je to velmi zajímavé prostředí a kuchyně naprosto top.
Šárka Grabmüllerová
Panelistka, učitelka na ZŠ v Prachaticích, sportovkyně (duatlon, zimní triatlon, běh na lyžích)
close info Zdroj: Deník/Kamila Šmídová zoom_in
U nás na jihu Čech je mnoho výborných restaurací i kaváren, je těžké vyjmenovat všechny oblíbené, protože stále objevuji nová místa. Vzhledem k tomu, že hodně sportuji a ke sportu patří nejen jídlo, ale i relaxace v kavárně či v restauraci, mám vytypovaných několik cyklistických i lyžařských okruhů právě se zastávkami na občerstvení a doplnění energie.
Mezi mé nejoblíbenější podniky patří kavárna Na Dražkách ve Strunkovicích nad Blanicí, kde mají vždy neodolatelný domácí cheescake.
V zimě i v létě po trénincích navštěvuji pravidelně kavárnu Kynutá buchta v Horní Plané, na Šumavě Kvildy Café. Zde mě vždy překvapí něčím novým, ať už polévkou nebo dortíkem. Ve Vimperku se nikdy nezapomenu zastavit v pizzerii Marco, kde mají nejlepší pizzu v mém blízkém okolí. Ve výletní restauraci Vodník miluji při jídle pohled do přírody i na rybník a na pozdní snídaně se často zastavím v Café Mráz.
Abych nezapomněla na Prachatice: tady si ráda posedím u večeře v indické restauraci Tandoor. Ale nejlepší svíčkovou - mé oblíbené jídlo - vaří v hotelu Diamant v Hluboké nad Vltavou.
Petra Plemlová
Panelistka, podnikatelka, majitelka firem Unuo a Unuodesign, Tábor
close info Zdroj: Deník/Kamila Šmídová zoom_in Petra Plemlová, podnikatelka majitelka firem Unuo a Unuodesign, Tábor
Moc ráda chodím do Restaurace univerzita Tábor, protože tu mají spoustu zajímavých akcí jak pro děti, tak dospělé a není týden, abych si nevybrala akci, která mě chytne za srdce. Tábor je ale město doslova protkané spoustou skvělých podniků a kuchařů. Za mě jednoznačně Mocca Café s úžasnou zmrzlinou a kávou, Thir a jednota od pana Čulíka a famózní kuchař pan Svatek, který aktuálně zakotvil v Hotelu Palcát.