Suroviny: 

červené zelí, sůl, jablka, cibule, kmín, pomerančová kůra, badyán, kopr

Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka.Zdroj: Jaroslav Němec

Postup přípravy:

Červené zelí nakládám do klasického zeláku. Hlávky nejprve očistím od vnějších listů, omyju ve studené vodě a nakrouhám. Pak je dám do velké nádoby, třeba i do vany, kde ho důkladně promíchám se solí, jablky, cibulí, kmínem a to hlavní nastrouhanou pomerančovou kůrou a rozdrceným badiánem s tím má zkušenost při výrobě mé oblíbené bábovky s vaječným koňakem. Na dno zeláku dávám celou rostlinu kopru, kterou přikryju celými listy zelí. A postupně začnu soudek plnit zelím. Postupně, po malých vrstvách, které pečlivě pěchuji, přebytečnou šťávu odebírám. Nejsvrchnější vrstva zelí, až naložím celé, musí být jednak srovnaná
a jednak ponořená. Zelí zatížím dobře omytými kameny nebo jiným závažím. Celý zelák překryju lněnou nebo bavlněnou látkou a nechám v teple kvasit.Sleduji bublání. Jakmile zelí přestane bublat nebo bublá jen
minimálně, je zkvašené a může jít do chladu. Dokud zelí ze zeláku nespotřebuji, vždy musí mýt vodou jinak se kazí.

Přeji Vám ,ať se naložení červené zelí podaří a hlavně ať chutná, dobrou chuť Vám přeje

maxijedlík Jaroslav Němec

Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka.Zdroj: Jaroslav Němec