Atletickým stadionem města Plzeň zazní výstřel ze startovací pistole, kterým tenistka Andrea Sestini Hlaváčková zahajuje Štafetový půlmaraton tamního Sportovního gymnázia. Pedagogický sbor školy spojil příjemné s užitečným a připojil se k projektu Konta Bariéry s názvem Run and Help. Studenti v sobě týmovost a soutěživost sportovců nezapřou a každý ovál běží naplno. Po čtyř stech metrech následuje za hlasitého povzbuzování ostatních předávka štafetového kolíku a běží se dál, dokud třída neuběhne úctyhodných 50 koleček, tedy vzdálenost půlmaratonu.

Šňůru charitativních běhů Run and Help pořádá Konto Bariéry letos už po osmé. Organizují je od dubna do června školy, firmy i party přátel napříč Českou republikou. Kdo chce, může si vybrat vlastního příjemce pomoci – například handicapovaného spolužáka, kolegu, souseda. Pro ostatní vybralo Konto Bariéry Dášu. Čerstvě 18letá dívka přišla kvůli rakovině o levou nohu a potřebuje pomoci zaplatit bionickou protézu za 650 tisíc korun. 

A na plzeňském atletickém oválu už pro Dášu běží také Andrea Sestini Hlaváčková, patronka letošního ročníku. „Byla jsem nadšená, když mne nadace oslovila s možností stát se tváří letošního ročníku Run and Help. I když teď bydlím v Praze, bylo mi hned jasné, že chci běhat se Sportovním gymnáziem Plzeň, kde jsem studovala,“ vypráví Andrea Sestini Hlaváčková. „Jsem pyšná, že i ”moje škola” pomůže Dáše k tolik potřebné protéze,“ dodává. 


Plzeňské sportovní gymnázium se může pochlubit více než 30letou historií. Jejími absolventy je mnoho skvělých sportovců, kromě Andrey Sestini Hlaváčkové například fotbalista Petr Čech, sportovní střelkyně Kateřina Emmons nebo běžec na lyžích Aleš Razým. 


Dosavadních sedm ročníků běhů Konta Bariéry vyneslo více než sedm milionů korun a pomohlo desítkám lidí s handicapem. I vy můžete běžet pro Dášu a to do konce června. Stačí se zaregistrovat na www.runandhelp.cz