Impulsem k jejímu vzniku ale nebyla snaha tuto stavbu zablokovat, jak bylo v článku mylně uvedeno, nýbrž docílit lepší informovanosti obyvatel nejen k tomuto připravenému záměru, ale i k ostatním investičním akcím města. Informovanost obyvatel a jejich zapojení ve fázi příprav projektů je totiž dlouhodobě na velmi nízké úrovni. Zpět ale ke školní tělocvičně. Mirošovská škola si bezesporu zaslouží kvalitní sportovní zázemí.

Tuto stavbu by v průběhu zimy využily i zájmové spolky, jako je místní sdružení dobrovolných hasičů, fotbalisté,
sokolská organizace a v neposlední řadě i volejbalisté a další. Až do tohoto bodu nikdo z podepsaných pod peticí není se stavbou tělocvičny v rozporu. Problém nastal v okamžiku, když jsme se dozvěděli rozměry budoucí haly. Ty jsou 1800m², 15600 m³ obestavěné plochy a 11m výška. Zde je potřeba se zamyslet, jestli tyto rozměry jsou nezbytné pro základní školu bez sportovního zaměření. Opravdu zde potřebujeme budovu se dvěma paralelními hřišti a tribunou pro 120 diváků jako zázemí pro výuku tělesné výchovy na základní škole o 12 třídách?

Obálka knihy.
O osudech mistra barokní malby

Paralelní hřiště jsou prosazována místními volejbalisty, přestože pro odehrání zápasů v soutěži krajského přeboru nejsou podmínkou. A zde právě vzniká odpor nás podepsaných pod peticí, protože připravovaná sportovní hala je pro účely výuky tělesné výchovy zbytečně předimenzovaná.

Stavba takovéto velikosti přinese škole nemalé starosti s jejím provozem a údržbou. Navíc se obáváme zvýšené intenzity dopravy a hluku v jejím okolí, uprostřed obytné zástavby. Ze strany městského úřadu nám nebyly ani zodpovězeny všechny otázky týkající se plánované stavby, mimo jiné například financování provozu a údržby této stavby. 

Z klabavské stopovačky.
Klabavská stopovačka je minulostí

Městský úřad nemá zpracovánu žádnou ekonomickou studii a ani zatím neví, jak bude stavbu provozovat s ohledem na mimoškolní aktivity zájmových skupin a sportovní veřejnosti. Závěrem tedy shrnu, že účelem petice bylo a stále je veřejné projednání s obyvateli města, jejichž peníze vybrané formou daní budou na stavbu použity, nikoli její zablokování. Stále doufáme ve vybudování moderní a přiměřené tělocvičny využívané primárně ke kvalitní výuce tělocviku a ve volném čase i místními spolky a sportovní veřejností. V opačném případě se budova stane jen další finanční zátěží, jejímž přímým důsledkem může být omezení dalšího rozvoje města. 

Jiří Šimánko, Petiční výbor