Když ustalo krupobití, šel její přítel čerpat vodu naplavenou v zahradním domečku. „Byla jsem zrovna v obývacím pokoji. Pak jsem uslyšela hlasitý zvuk, jako sto nákladních vlaků,“ vzpomíná na traumatickou událost.

„Všechno začalo lítat, okna se rozbila a v pokoji začal tancovat nábytek,“ říká Janulíková. Sama stála v rohu a koukala jak se přímo před ní vytrhla celá nosná zeď.

Brněnský strážník Daniel Hrubý pomáhal v Mikulčicích s odstraňováním škod po řádění tornáda.
Brněnský strážník na pomoci v Mikulčicích: Nevěřil jsem vlastním očím

Část patra nad ní odletěla. Vzala ho sebou střecha, kterou tornádo odneslo. „Přítel zůstal zaklíněný venku u domku pod ovocným stromem, který přiletěl kdoví odkud,“ sdílí tragické události. Odvezli ho do nemocnice se středně těžkým poraněním hlavy. Tornádo mu způsobilo zlomeniny lebečních kostí, ale bude v pořádku.

Janulíková na něj čeká u příbuzných, neboť jejich dům je neobyvatelný. „Horní patro nemá obvodové zdi, spodnímu jich zbyla jen část. Všechna okna jsou rozbitá, dveře také,“ vyčítá škody.

Příbuzní Janulíkové měli větší štěstí a střecha nad hlavou jim zůstala. Tornádo se obcí prohnalo jako ruská ruleta a rozdělilo obyvatele na ty, kterým dům nechalo a kterým vzalo úplně vše. Bývalá kuchařka patří k té druhé skupině.

Hasiči pracující na odklízení sutě v zasažených obcích.
Kdo má menší škodu, musí si počkat. O řemeslníky je po tornádu nouze

Když si ze tváří setřela slzy a vzpamatovala se z prvního šoku, zjistila, že v tom není sama. „Tragédie nás semkla dohromady a kdo může, pomáhá,“ zmiňuje se Janulíková. Přiložit ruku k dílu je třeba s úklidem trosek nebo natahováním provizorních přístřešků. Základní pomoc je velmi důležitá, ale bez finanční podpory se lidem domovy nevrátí.

Důchodkyni se proto rozhodl pomoci její syn Rudolf, který uspořádal veřejnou sbírku. Přeje si, aby z vybraných peněz mohl své matce postavit nový dům a měla znovu místo, které může nazývat domovem. Sbírka běží ZDE.

Kvůli tetě rozprodává sklad

Členy rodiny jsou i Zbyněk Štandera a Julie Šurková, kteří svou tetu pravidelně navštěvují. „Naposledy jsme u ní byli před dvěma týdny,“ vzpomínají. Štandera vlastní módní značku My Dear Clothing. Aby tetě sehnal peníze, rozprodává sklad. Celý týden posílá své rodině zasažené tornádem veškeré výdělky z jeho objednávek.

„Během prvního dne akce se nám podařilo vybrat něco přes patnáct tisíc korun,” říká Štandera, který svým příkladem motivoval také přátele z Pardubic. „Pomohl nám i můj kamarád Šimon Havlík, který má italskou restauraci Caffetteria. Na neděli věnoval sto procent z tržby na naší sbírku. Povedlo se mu i díky vysokým dýškům vybrat padesát tisíc korun,” říká. Štanberovu rodinu lze podpořit koupí čehokoliv na e-shopu ZDE

Extrémně ničivé a vzácné. Meteorologové vydali zprávu s hodnocením tornáda
Extrémně ničivé tornádo. Vítr mohl mít i 400 kilometrů za hodinu, tvrdí ČHMÚ

Stejnou věc udělal i Jan Balcařík, majitel Niche salonu v Praze, vítěz kadeřníka roku 2013. Za jeden den na pomoc Janulíkové vybral svou prací přes šestnáct tisíc korun.

Teď Štandera míří do Lužic, kde bude osobně pomáhat.

STÁRKOVÁ KAROLÍNA