Obviněný muž je v současné době ve vazbě. Příští týden má Okresní soud v Karviné rozhodovat o jejím prodloužení.

„Takové množství obětí, takový tragický případ si nevybavuji ze své praxe ani praxe kolegů. To pohne každým,“ řekl Deníku státní zástupce Michal Król, který případ dozoruje. Vyšetřování by podle něj mohlo skončit v horizontu několika týdnů.

Záběry z místa tragického požáru v Bohumíně, sobota 8. srpna 2020.
Tragický požár v Bohumíně: Pozůstalí dostanou za každou oběť 200 tisíc

„Budou ještě vyslechnuti svědci, zejména z řad obyvatel domu. Ale nikoliv poškozených,“ řekl Deníku Król. Státní zástupce předpokládá, že v průběhu jara podá obžalobu. Pachateli hrozí až doživotí. V úvahu však přichází i varianta dohody o vině a trestu - další informace k vyšetřování a vyjádření STÁTNÍHO ZÁSTUPCE Michala Króla k případu NAJDETE ZDE.

Uvnitř bytu po tragickém požáru. Podívejte se:

"Jedenáct cikánů minus"

„Jedenáct cikánů minus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken,“ takový titulek se objevil v článku na serveru Vlastenecké noviny nedlouho po bohumínské tragédii vloni v srpnu. Obsahoval cynický popis hrůzné události i nepřesnosti týkající se obětí – zástupci radnice opakovaně uvedli, že se většinou jednalo o zástupce majority.

Zásah hasičů při tragickém požáru v Bohumíně, srpen 2020.
Nechal uhořet syna i vnuka. Agresivní od pohledu, říkají o žháři místní

Policie se článkem začala okamžitě zabývat a po několika dnech obvinila vydavatele Vlasteneckých novin Radka V. (41 let). Hrozí mu až tři roky vězení - VÍCE ZDE

Jak žijí lidé v domě půl roku od události?

Na pohled dům nevypadá, že v něm před pár měsíci hořelo. Poškozená fasáda je opravená, stejně jako poničené byty. Zasaženo jich bylo celkem 38 - jeden ohněm, jeden nad ním žárem, zbytek zplodinami nebo hasební vodou.

„Šest bytů jsme museli kompletně zrekonstruovat, a to včetně bytového jádra. Ve dvou bytech byly opravy většího rozsahu, včetně elektroinstalace, bez jádra. V dalších 30 bytech se provedly menší opravy – dělaly se podlahy, škrábala se malba, někde se musel instalovat nový elektrorozvaděč. Ve zbylých 22 bytech se dělaly jen revize,“ přiblížil ve stručnosti opravy v domě místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Opravy město přišly na 15 milionů korun.

Pohřeb obětí požáru z Bohumína, 27. srpna 2020 v Karviné.
Poslední rozloučení s oběťmi požáru v Bohumíně. Zazněla i skladba kapely Ortel

Dům je stále částečně napojen na provizorní zdroje elektřiny, a tak ještě nejsou v provozu oba výtahy, zvonky nebo domofony. Funguje jen jeden, větší výtah. Druhý menší, který požár značně poškodil, je už sice nově nainstalovaný, ale ještě čeká na zprovoznění. Nejpozději do půlky února by se měl rozjet.

Kdybyste to nevěděli, nepoznáte, že se v tomto vysokém paneláku v Nerudově ulici odehrála největší tragédie v novodobé historii České republiky. Jak žijí lidé v domě půl roku od události? To se dočtete v REPORTÁŽI redaktora Deníku - VÍCE ZDE.

Vyšetřování a kontrola hasičů

Krátce po bohumínské tragédii, která si vloni v srpnu vyžádala jedenáct lidských životů, se objevila kritika na adresu zasahujících hasičů. Nejhlasitěji byla slyšet žena, jež se později i prostřednictvím sociálních sítí za své výroky učiněné v rozrušení omluvila - VÍCE ZDE.

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR provedlo vnitřní šetření k prověření postupu moravskoslezských hasičů. Závěry byly jednoznačné. K pochybení nedošlo, jednalo se o profesionální zákrok. O kontrolu navíc požádal i sám ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček - VÍCE ZDE.