„Na komáry jsme za ty roky zvyklí, ale letos je toho moc. V sedm večer se nedá venku vydržet. Na zahrádce děláme jen ráno. Děti jsou poštípané, i když používáme repelenty. Vkročit do lesa? Nemyslitelné,“ popisovali současnou situaci Staroštíkovi ze Střeně.

„Obec a hasiči zasahují v líhništích komárů, dělají hodně, jenže je to moc rozlité. Bojíme se, co bude příští týden, kdy se má vylíhnout druhá vlna,“ dodali.

Po vydatných deštích totiž byla v Litovelském Pomoraví letos podruhé v krátké době zaplavena prakticky všechna líhniště.

„Hlavní kalamita ještě nezačala. Může být nejhorší od roku 1997,“ hodnotil Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Vodní nádrž. Ilustrační foto
Přehrada nad Dlouhou Loučkou? Zafungovala by. Obec preferuje menší stavby

Obtěžují i ohrožují zdraví

Po tehdejších ničivých povodních na Moravě byl nálet kolem 200 komárů za minutu. Po letošním prvním zatopení líhnišť v Pomoraví napočítali hygienici v zastavěných částech obcí až 40 útoků. I uprostřed obce.

„Situace se musí řešit, jakmile je přes deset. Nejen kvůli tomu, že to lidi už moc obtěžuje, ale je zde také riziko ohrožení zdraví,“ poukázal Mazánek.

Hygienici proto doporučili obcím, aby provedly opakované postřiky. Zejména v blízkosti obydlených částí a na loukách, kde jsou laguny a líhne se zde Aedes vexans.

Problematický luční druh, jenž je dlouhověký a patří mezi nejvýznamnější hmyzí přenašeče nákaz v Česku.

Současnou kalamitu na Litovelsku způsobuje zejména Aedes sticticus, který se drží zejména v lesích, kde je nyní nebývale přemnožen.

Podle starosty Střeně Jiřího Neviny provedli postřiky opakovaně, ale rozlohy zaplavených ploch jsou tak obrovské, že obcím dochází dech.

Jen kolem Střeně prochodili pracovníci obce a dobrovolní hasiči přes 16 hektarů ploch, které ošetřili přípravkem Vectobac hubícím selektivně larvální stadia komárů.

„Nejsme schopni v bujné zeleni, která dosahuje místy výšky více než dva metry, objevit veškerá líhniště. Děláme však maximum,“ ujistil starosta.

„Upozornili jsme občany, kdo nemá, ať si pořídí sítě do oken, protože bez nich se neobejdou, a stejně tak repelenty. Výlet z první vlny byl velký, naměřeno máme v obci čtyřicet čtyři útoků za minutu. Uvidíme, jak se projeví druhá vlna, ze které máme velkou obavu,“ dodal.

MUDr. Milan Provazník, Poliklinika AGEL Olomouc
Úpal, průjem, klíšťata. Olomoucký lékař radí, jak na letní strasti

Tekutá moskytiéra na hřiště a zastávky

V nejvíce postižených ulicích v Litovli a obcích v blízkosti lužních lesů provedla v minulém týdnu specializovaná firma prostorový postřik z korby dodávky. Látka nehubí včely ani jiný hmyz, ale cílí pouze na komáry. Zásahy obce konzultují se Správou CHKO Litovelské Pomoraví.

„Vzhledem k výraznému výletu komárů je potřeba také zasáhnout přípravkem Predator 3D, což je 3D repelent - tekutá moskytiéra, a to zejména na dětských hřištích či zastávkách hromadné dopravy,“ informoval starosta Litovle Viktor Kohout o dalším nasazení přípravku, který odpuzuje komáry po dobu minimálně 48 hodin.

Samosprávy na Litovelsku se již před několika lety spojily a vytvořily fond na boj s přemnoženými komáry, v němž mají několik set tisíc korun. Odborníci jim vyvinuli speciální webovou aplikaci, díky níž mohou mapovat aktuální riziková místa. Do budoucna plánují zdokonalování pozemního boje.

Pokud by se však měly podobné situace jako letos opakovat, je podle starosty Nevimy potřeba přistoupit k systémovému řešení kalamity, jako například v Německu, kde na zatopené laguny nalétává helikoptéra a podle GPS souřadnic sype do vody ledové kroupy s přípravkem Vectobac.

„Bez pomoci kraje či krajů, protože podobné problémy řeší také na jihu Moravy, bychom se ovšem neobešli,“ uzavřel Nevima.

Rybář Martin Širgel ulovil na Poděbradech kapitálního sumce
Hattrick snů na Poděbradech! Rybář chytil tři pořádné sumce