„Na místě jsou kriminalisté a zjišťujeme okolnosti. Případ je na začátku, takže prozatím nemám žádné upřesňující informace,“ řekla odpoledne Deníku policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Případ byl kvalifikován jako vražda. Policie potvrdila, že obětí je novorozenec.

"Prohledáváme okolí domu, kontejnery a kanalizaci," informovala policie na svém Twitteru.

Panelák v Albertově ulici je známý také jako Děvín. Dům obývají především sociálně slabší lidé a je jednou z nejproblémovějších lokalit ve městě.

Noční požár dvou unimo buněk v Bystřici pod Hostýnem.
V Bystřici pod Hostýnem v noci hořely dvě unimo buňky

Problémový dům

Případ vyvolal na sociálních sítích vlnu emocí. Lidé se pozastavují především nad tím, jak se něco takového mohlo stát, obzvlášť, když je Kroměříž jedním z měst, kde dlouhodobě funguje babybox.

„Nechápu, jak může někdo ublížit dítěti,“ nedokázali pochopit mnozí diskutující.

Deník oslovil obyvatele sousedních domů, kteří potvrzují, že Děvín je dlouhodobě problémový.

„Je strašné, co se stalo, ale vůbec mě nepřekvapuje, že k tomu došlo právě tam,“ kroutil hlavou jeden z místních.

Na konci loňského roku nechala městská policie na problémový dům instalovat kameru. Strážníci totiž k Děvínu jezdili prakticky každý druhý den, nejčastěji kvůli rušení nočního klidu nebo narušování občanského soužití.

„V poslední době se situace opět zhoršuje a výjezdů přibývá. Obyvatelé Děvína si obvykle stěžují na hlasitou hudbu a hluk z oslav u svých sousedů,“ konstatoval letos v lednu ředitel kroměřížských strážníků Libor Kubiš.

Podobný případ jako v Kroměříži se v minulosti stal například v roce 2019 v Karviné, kde tělo zavražděného novorozence našel bezdomovec v jednom kontejneru. Na konci března téhož roku pak u Lhotky na Přerovsku našli mrtvé tělíčko novorozence pod zastávkou u potoka.