Izolace a omezení pohybu v oblasti skončí o půlnoci z neděle na pondělí. 

Hlídky policie a vojenské policie se stáhnou, přístupové cesty budou od pondělí opět průjezdné.

Lidé na Litovelsku a Uničovsku budou moci opustit domovy, musí však samozřejmě stejně jako všichni dodržovat opatření nouzového stavu.

Po dvou týdnech tak povolí přísná karanténní opatření a život ve městech se může dát znovu do pohybu.

I když - jak připouští starosta Litovle Viktor Kohout - velmi opatrného.

Právě Litovelsko a Uničovsko patří k nejhůře zasaženým oblastem. Na Litovelsku je aktuálně 79 nakažených koronavirem, na Uničovsku 37.

Ilustrační foto
V Olomouckém kraji je 231 potvrzených případů

Pozitivně testované se podařilo podchytit

Hygienici vysvětlují ukončení karantény tím, že se podařilo pozitivně testované podchytit.

„V maximální míře jsme v inkubační době onemocnění koronavirem vytrasovali všechny kontakty pozitivních případů, a to i díky zřízení odběrového místa pro tuto oblast,“ řekla na tiskové konferenci v neděli Lenka Pešáková, ředitelka olomoucké Krajské hygienické stanice.

Podle ní se v posledních dnech zvyšuje počet případů, které epidemiologicky nesouvisejí s danou lokalitou.

„Dochází navíc k souběhu opatření, která byla nastavena pro danou lokalitu, s těmi, jež byla stanovena ministerstvem zdravotnictví pro celou Českou republiku. Doporučili jsme všem starostům i nadále zachovat zpřísněný režim, který byl nastolen,“ zdůvodnila.

Platnost hygienou vydaných karantén a izolací pro jednotlivé pozitivně testované a jejich kontakty zůstává i nadále.

„Doporučujeme také podnikům, aby nadále dbaly všech opatření a pomáhaly zmírnit šíření nákazy koronavirem,“ poznamenala.

V Hospodě U Kapličky v Grygově se ani v době koronavirové pandemie nepřestalo točit pivo. Hostinský Přemysl Hlaváč otevře okno a zlatavý mok prodává štamgastům a kolemjdoucím s sebou
Točené s sebou! Hospodský čepuje přes okno, nabízí i dobroty z grilu

Spanilá jízda záchranářů a policistů


Uvolnění karantény pro obyvatele zasažené lokality znamená, že se dostanou autem do práce, mohou na vycházky a silnice se opět otevřou.

„Vojenská i republiková policie se stáhnou a nebudou hlídat hranice. Nadále ale zůstane odběrové pracoviště, aby lidé nemuseli jezdit na testování třeba do Olomouce nebo do Šternberka. Na místě zůstane i lékařská služba první pomoci, na tom jsme se dohodli,“ konstatoval olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Starosta Litovle Viktor Kohout přiznává, že se městu Litovel výrazně uleví. Mezi lidmi už totiž panovala značná nervozita.

„Samotný stát vydal taková opatření, která se vyrovnávají tomu, co platí tady. Lidé potřebují alespoň na vycházku a věřím tomu, že se nebudou chovat jako zvířátka, která pustíme z ohrady, a budou dodržovat dál všechna pravidla. Je ale psychicky náročné být doma tak dlouhou dobu,“ komentoval změnu starosta.

Přestože počet nakažených na Litovelsku v minulých dnech vzrostl, nárůst už není tak výrazný jako v minulých dnech.

„Krizový štáb bude dál fungovat a věříme, že budou všichni obezřetní. Zejména starým lidem se uleví, protože zajistit pomoc všem bylo komplikované. Pro nás to ale byla neskutečná škola a dnes večer poděkujeme všem spanilou jízdou všech složek Integrovaného záchranného systému, které projedou kolem osmé hodiny večer naším městem,“ doplnil.

Ilustrační foto
V Olomouci se nakazilo několik policistů, služebna v centru omezila provoz

Starosta zahraje městu na trubku

Nadšení zavládlo i v Uničově.

„Věřil jsem v uvolnění opatření, protože pokud by došlo k dalšímu prodloužení, asi bychom těžko naše občany udrželi doma. Neznamená to ale žádné vítězství, je potřeba dbát dál všech opatření, která platí v zemi,“ řekl starosta Uničova Radek Vincour.

Obyvatelé města doufají, že mají to nejhorší za sebou.

„Na Uničovsku je 37 nakažených a číslo se ještě může hýbat nahoru a dolů. Důležité je, aby se výrazně nezvyšovalo. Samozřejmě, že jsou u nás i lidé, kteří jsou toho názoru, že pokud jsme uzavřeni, jsme chráněni před okolím,“ zmínil.

Po uvolnění opatření budou moci za seniory jejich rodinní příslušníci, v provozu bude i pošta a obyvatelé města mohou konečně na procházku.

V Uničově v neděli „oslaví“ konec karantény tak, že starosta zahraje v 19 hodin večerku z ochozu radnice. Lidé ji uslyší z městského rozhlasu i s poděkováním.

„Pak projede městem velká spanilá jízda vozidel hasičů a státní policie. Všem chceme touto cestou poděkovat za obrovské nasazení a pomoc,“ uzavřel.

Primář infekčního oddělení prostějovské nemocnice Zdeněk Prokeš
Primář infekčního: První vyléčený s koronavirem byl trpělivý a měl i štěstí
Online reportáž