„Během dneška chceme dům kompletně připojit na vodu, aby ti, kdo tam stále bydlí, měli alespoň studenou vodu,“ řekl v úterý ráno na improvizované tiskové konferenci přímo na místě místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Dodal, že během zítřka by měla v domě opět fungovat elektřina a ideálně výtah. Zapojení plynu ale ještě chvíli potrvá. „V domě celou dobu bydlí asi třetina nájemníků. A vracet se chtějí i další,“ řekl Bruzl.

Někteří už zde bydlet nechtějí

Náhradní bydlení město poskytuje čtyřem jednotlivcům, párům a jedné rodinu, kteří jsou ubytování v městském penzionu. Chtějí s okamžitě vrátit, jakmile to bude možné. Nejsou z těch nejvíce zasažených bytů.

Panelový dům ve kterém v sobotu 8. srpna při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí, 9. srpna 2020 v Bohumíně.
Soud dnes rozhodne o vazbě pro žháře z Bohumína

Jsou ale i tací, kteří už v domě bydlet nechtějí. „Paní, která viděla padat lidi z okna, se chce odstěhovat. Proto jsme jí na její přání přidělili byt v jiném našem domě. A ještě jednat rodina, spojená se sobotní tragédií, už tady nechce bydlet. Její bydlení řešíme,“ dodal místostarosta Bohumína.

Tragédie v Bohumíně, sobota, 8. srpna 2020:

Zítra začnou prohlídky jednotlivých bytů, u kterých budou přítomni pojišťovací makléři. „Město má dům pojištěný. Je třeba zmapovat škody, abychom pak mohli uplatňovat pojistku,“ řekl druhý místostarosta Lumír Macura.

Několik týdnů

Momentálně už jsou v domě pracovníci sanační firmy, kteří opravují škody. Opravy bytů podle Bruzla potrvají několik týdnů. „Na patře, kde došlo k požárů určitě měsíce. Zničený je jen byt, ve kterém hořelo, ale i v sousedních bytech na tom patře je třeba udělat nové omítky, a to chvíli potrvá,“ řekl Bruzl. Dodal ještě, že velké škody jsou ale i v bytech pod 11. patrem, protože jsou prolité vodou.

Bohumín, žhářský útok, po stopách pachatele.
Žhář z Bohumína nechal uhořet syna i vnuka. Nikdo to nechápe

Zítra by už měly být v Bohumíně k dispozici vysoušeče. „Když loni zasáhla povodeň oravskou Litovel, poslali jsem jim asi deset vysoušečů. A teď jsme se domluvili, že nám je poskytnou zpět, protože už je nepotřebují,“ řekl místostarosta Lumír Macura.