Hoří nedaleko Pravčické brány, v lokalitě Malinový důl. Rozloha požáru byla v neděli podle odhadu hasičů zhruba 450x150 metrů. Na místě zasahovalo 34 jednotek a vrtulník Policie ČR s bambi vakem, který se na zemi průběžně doplňoval vodou. Pomáhala hasit také dvě letadla. Zásah pokračuje i v pondělí.

„V současné době hasiči ve spolupráci s osádkou vrtulníku pracují na tom, aby se požár dál nerozšiřoval,“ sdělil v neděli dopoledne mluvčí krajských hasičů Lukáš Faják. Hasební práce v této části Národního parku České Švýcarsko komplikuje nepřístupný skalnatý terén, území je navíc zasaženo kůrovcovou kalamitou. Suché stromy rychle hoří a hrozí pádem.

Policisté uzavřeli kvůli zásahu hasičů silnici z Hřenska na Mezní Louku. Dopravní omezení potrvá po dobu zásahu. Zavřené je také parkoviště Nad Klepáčem, provoz řídí složky integrovaného záchranného systému.

Vyfrézovaná Tržní ulice v děčínských Podmoklech v roce 2020.
Kauza Podmokly: Policie obvinila kvůli revitalizaci i stavební firmu Strabag

Po 10. hodině pak hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, později zvláštní stupeň požárního poplachu (nejvyšší). Kolem 11. hodiny dosedlo na letišti v Chřibské letadlo, které bude s hašením pomáhat. Najednou se do něj vejde přibližně 1300 litrů vody. O doplňování vody se postarají hasiči z Krásné Lípy, Rumburku a Horního Podluží, kteří mají k dispozici velkokapacitní cisterny. Později přistálo i druhé letadlo.

Po půl druhé odpoledne hasiči informovali, že z větší části je požár pod kontrolou. "Jednotlivá místa ohnisek budou hašena převážně pomocí vrtulníku. Aktuální rozloha požáru je kolem 3 hektarů. Byla povolána i lezecká skupina hasičů, kteří zasahují ve skalnatém terénu," informovali hasiči na twitteru.

Podle místních se v místě požáru ozval výbuch. Mohla to být pozapomentá zábavná pyrotechnika, případně signálka z dob přísně střežené hranice. "Je to místo, kam ani příliš lidí nechodí, je stranou všech turistických cest. Jak vidno, někdo tam zřejmě přeci jen přišel," řekl mluvčí správy národního parku Tomáš Salov. 

Jako první si požáru všimli strážci saského národního parku z vyhlídky Kipphorn na jižním svahu Grosser Winterbergu. Ti následně uvědomili své české kolegy, kteří následně informovali hřenské hasiče. "S kolegy ze Saska dlouhodobě spolupracujeme. Stejně jako oni se dívají k nám, jestli nehoří u nás, díváme se i my k nim," doplnil Salov.

Boletičtí hasiči oslavili 120 let od založení.
Boletičtí dobrovolní hasiči slavili výročí, k prvnímu zásahu vyjeli v roce 1902

Kouř má být cítit i v širším okolí, například v Arnolticích nebo Dolním Žlebu. "Příčina ani rozsah požáru zatím nejsou správě národního parku známy. Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost (např. úder blesku), která by mohla vést ke vzniku ohně," informoval Salov.

Dopoledne byl pak také hlášen kouř z okolí Kristina Hrádku na Sněžníku. Průzkumem ale hasiči zjistili, že se o další požár nejedná. "Šlo o kouř ze Hřenska," upřesnil mluvčí hasičů Faják.

V odpoledních hodinách se požár rozhořel i v soutěskách, kde našli další ohnisko. Probíhala evakuace lidí, poté musely být soutěsky pro veřejnost uzavřeny. Na místě zasahoval armádní vrtulník. "Ze soutěsek bylo evakuováno přibližně 100 osob," upřesnili hasiči na twitteru.

Vrtulníky s bambi vakem pomáhaly požár hasit celý den a na místě byly ještě chvíli po setmění. "Brzy ráno se na místo vrátí a budou plně k dispozici hasičům," informovali na twitteru krátce po 21. hodině policisté.

Protože je silnice z Hřenska na Mezní Louku kvůli zásahu stále neprůjezdná a v Jetřichovicích trvá uzavírka silnice, se vedení Jetřichovic rozhodlo během zítřka silnici kvůli mimořádné situaci zprůjezdnit. "Vzhledem k situaci, kdy nad Hřenskem silně hoří les, budou zatím pouze zítra Jetřichovice průjezdné. Pozor, pouze pro osobní automobily a motorky, autobus ani náklaďák neprojede," informovala obec na facebooku.

Hasiči budou pokračovat v likvidaci požáru u Hřenska i v pondělí 25. července. Z bezpečnostních důvodů tak budou i v pondělí uzavřené Soutěsky, nepřístupná bude Mlýnská cesta a uzavřená bude i silnice ze Hřenska na Mezní Louku. I v pondělí budou pomáhat s hašením vrtulníky.