Milovníci umění se mají dočkat návratu zhruba sto let staré kolekce na začátku příštího roku. „Bude záležet na zkušebním provozu i převozních podmínkách. Nejzazším termínem je na jaro 2021,“ informoval včera ředitel Městského kulturního střediska v Moravském Krumlově Bořivoj Švéda.

Vizualizace možného vystavení Slovanské epopeje na krumlovském zámku.
Muchova vnučka: Přesun Slovanské epopeje do Krumlova? Až po opravách zámku

Epopej má být k vidění na tamním zámku. Tam kvůli tomu pokračuje rekonstrukce severovýchodní části včetně zajištění její vytápění. „Upravujeme výstavní prostory, všechny stavební práce mají být dokončené v říjnu. Následovat bude zkušební provoz. Pokud bude vše v pořádku a doladíme smlouvu o výpůjčce, tak se u nás bude moci Slovanská epopej nainstalovat,“ přiblížil starosta téměř šestitisícového města Tomáš Třetina s tím, že na posunutí termínu měla podstatný vliv koronavirová pandemie.

V současnosti je tato kulturní památka z dílny ivančického rodáka Alfonse Muchy v péči Galerie hlavního města Prahy. „Slovanská epopej je v tuhle chvíli odborně uložena v depozitáři. Hlavní město Praha a Galerie hlavního města Prahy, která je odborným správcem díla, je v jednání s Moravským Krumlovem, kde se připravuje zámek tak, aby tam mohla být epopej instalována,“ sdělila včera mluvčí galerie české metropole Michaela Vrchotová.

Velký zájem lidí

Už nyní očekávají na jihu Moravy velký zájem o unikátní kolekci obrazů. „Když jsme ji tady měli v posledním roce, tak se návštěvnost pohybovala mezi čtyřiceti až padesáti tisíci lidmi. Průměrně ji ale ročně vidělo kolem dvaceti tisíc příchozích. Očekáváme, že první rok po návratu bude zájem opět velký,“ řekl Švéda.

Filmaři v Praze.
Výzva pro všechny filmaře: projekty natáčené v Praze mohou dostat příspěvek

Epopej se z Moravské Krumlova postupně stěhovala do Prahy v roce 2011. O dočasném návratu Muchova díla do Krumlova, kde byly obrazy vystavené téměř půl století, rozhodli pražští zastupitelé loni v říjnu. Odhlasovali pětiletou zápůjčku na jihomoravském zámku. Na něm mají pokračovat opravy také v příštím roce. Obnově sídla má výrazně pomoci vícezdrojová injekce v podobě 135 milionů korun.

Aktuální výstava

Název: Bezbřehá lidskost. Alfons Mucha a Slovanská epopej

Představuje: fotografie mapující vznik a cestu cyklu dvaceti velkoformátových obrazů

Kde: Moravský Krumlov, Městský úřad

Do kdy: do 30. listopadu