Zavíječ moučný (Ephestia kuehniella) trápí hospodyňky a mlynáře po celém světě. Je velice odolný a rychle se množí. Když ho spatříte poletovat, je čas důkladně zkontrolovat spíž a nebát se razantních zákroků. Je totiž velmi pravděpodobné, že ve vašich sypkých potravinách už jsou vajíčka a možná i larvy. Můžete tam také spatřit šedé pavučinky či malé hrudky. Zavíječe, lidově zvaného moučný nebo potravinový mol, jste si domů přinesli v potravinách z obchodu, nebo pokud bydlíte v bytovém domě, se k vám mohl dostat větrací šachtou od sousedů.

Všechno pryč

Sami motýlci neškodí, ale z vajíček, které kladou do blízkosti potravin, se líhnou hladové larvy, které se v cestě za potravou dokážou protáhnout i neuvěřitelně malými skulinami pod netěsnícími víčky dóz a hravě překonají i papírové nebo tenké plastové obaly, kterými se doslova prožerou.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.
Požehnání pro laboratoř, ale pohroma pro kuchyni. Jak se zbavit octomilek

Prvním krokem v boji proti zavíječi je tedy důkladná kontrola potravin ve spíži a v kuchyni. Mouka, rýže, čočka, sušenky, cereálie, semínka, sušené houby, instantní polévky a kaše i některé druhy koření, tam všude můžete zavíječe najít. Jakmile se v dóze či sáčku objeví pavučinky, hrudky či červíci, nestačí znečištěnou část odsypat. Zasažené potraviny musí z domácnosti pryč. Ano, může se to prodražit, ale je to nutné.

Důkladná očista se vyplatí

Spíž je nutné vyklidit, důkladně vyluxovat všechny stěny i rohy a pořádně vymýt. Osvědčeným mycím přípravkem je teplá voda s octem. Nesmí vám uniknout vajíčka ani larvy, jinak by se problém objevil znovu. 

Dospělý motýl zavíječe moučného je bledě šedý s tmavými pruhy a dosahuje délky až 12 mm. Rozpětí křídel má 20–25 mm. Larva je špinavě bílá s tmavší hlavou a před zakuklením měří asi 12 milimetrů. Motýli létají po celý rok kromě zimního období. Ročně mají podle teploty od dvou do pěti generací, samička naklade až 700 vajíček.

Do vymyté spíže se vyplatí naistalovat speciální lepicí pásky proti potravinovým molům, které vydávají vůni lákající samčí moly, a tak je hubí. 

Moly lze likvidovat pomocí speciálních přípravků. Je možné vsadit na zmíněné feromonové lepicí pásy, které mohou být umístěny mimo jiné také ve speciálním plastovém trychtýři nebo nerezové kontrolní staničce monitorující výskyt hmyzu. Existuje také fumigátor, který rozptyluje suchý kouř, a zavíječi se dají hubit také pomocí speciálních insekticidů.

Zajímavým řešením je hubení hmyzu hmyzem. Nepřítelem molů je parazitická vosička drobněnka (Trichogramma evanescens), která čichem vyhledává sotva viditelná vajíčka molů a klade do nich svá vajíčka. Vosičky jsou menší než zrnko máku, takže proniknou i do nejmenších skulin.

Zdroj: Youtube

Samička klade až 100 vajíček a je desetkrát menší než špendlíková hlavička, takže od ní nehrozí žádné štípnutí, a navíc si ani nevšimnete, že někde poletuje. Osvědčila se také v hubení molů šatních. Její vajíčka se dají koupit na kartičkách, které se pověsí nebo položí k potravinám ve spížích. Z kartiček se postupně vylíhnou vosičky, které okamžitě po vylíhnutí začnou vyhledávat hostitelská vajíčka. Když zavíječova vajíčka vyhubí, zmizí. Oproti jiným prostředkům se však prodraží.

Domácí zbraně? Citrusy i koření

K vypuzení létajících potravinových škůdců však máme i osvědčené domácí zbraně. Zavíječi mají rádi jablečný ocet, takže když pro ně připravíte misku nebo láhev s jablečným octem, rádi do ní nalezou, a ven se zpravidla už nedostanou. Nalákat je prý lze také na obyčejný ocet, víno nebo pivo.

Nosatci jsou drobný hmyz, který si často přinesete domů už z obchodu.
Tyto druhy miniaturního hmyzu možná máte doma. Žijí i tam, kde je uklizeno

Naopak moučným molům vadí vůně sušené kůry citrusových plodů, takže je dobré umístit do spíže kus pomerančové nebo citronové kůry.

Razantní účinek na odehnání molů má bobkový list, který je prý zaručeně vypudí. V tomto směru se osvědčilo také další voňavé koření, jako je skořice, nové koření nebo hřebíček. V boji s motýlky pomůže také cedrové dřevo. Pokud je seženete, stačí jen kousek, aby je odehnal.