Rozhodující je barva laloků

Zřejmě jste nikdy neuvažovali o tom, jaké parametry mají běžná vajíčka. Jedno slepičí vejce váží 50 až 65 gramů a má 340 kilojoulů, z čehož 270 kJ připadá na žloutek a jen 70 kJ na bílek. Tato čísla platí pro vejce bílá i hnědá.

Pro to, jaké barvy vejce bude, je určující plemeno slepice, která je snáší. Na úplném počátku jsou všechny skořápky bílé, ale jak se vajíčko vyvíjí, u některých plemen v něm postupně přibývá pigmentu.

Čerstvé vajíčko:

| Video: Youtube

„Hnědé vaječné skořápky obsahují pigment protoporfyrin IX, který je vedlejším produktem hemoglobinu,“ vysvětluje web Star Milling, který se zabývá péčí o zemědělská zvířata. Barva hnědých vajíček se pohybuje od světle béžové až po tmavě hnědou. Vnitřní strana hnědé skořápky však bývá bílá.

Hnědá vajíčka snášejí tmavé slepice, které mají červené až červenohnědé laloky. Právě podle laloku se dá určit, jaké barvy bude vejce. „Hnědé slepice jsou odolnější než jejich bílé kolegyně, snášejí více vajec a chovatelé si je pořizují mnohem častěji. To je důvod, proč v českých obchodech vidíte hlavně hnědá vejce,“ uvádí web Slepičář.

Tmavá vejce navíc mají pevnější skořápku, a proto jsou kvalitnější a odolná proti naprasknutí. Barva skořápky u starších slepic postupně zesvětlá.


Nahrává se anketa ...

Bílá skořápka je křehčí

Naopak tradiční bílá vejce, která jsou vzhlednější, mají křehčí skořápku. Ačkoliv jsou před Velikonocemi velmi vyhledávaná, protože na bílé skořápce se barvy lépe vyjímají, vyfukují se hůře než hnědá, protože křehká skořápka snáze praská. U hnědých vajec je tedy také větší šance, že je přinesete z obchodu nepoškozená.

Vejce zelená snášejí slepice plemene Araucana. Barva jejich skořápky bývá i uvnitř světle nazelenalá. Kvůli netradiční barvě skořápky se tomuto plemenu přezdívá velikonoční slepice.

Bílá vajíčka snášejí bílá plemena slepic s velmi světlými laloky. U nás se chovají zpravidla leghornky, lohmanky a vlašky. „Bílých slepic se chová výrazně méně, proto běloučkých vajec není tolik jako hnědých,“ píše web Slepičář.

Naopak například ve Spojených státech jsou bílá vejce daleko oblíbenější a vyhledávanější než hnědá.

Existují však i vejce s modrou a zelenou skořápkou. Modrá snášejí slepice plemen Ameraucana, Easter Egger či Cream Legbar.

„Barva skořápek se pohybuje od světle bělavé modrozelené až po zářivě nebesky modrou. Modré vaječné skořápky obsahují pigment oocyanin, který je vedlejším produktem tvorby žluči,“ uvádí web Star Milling.

Zelená vajíčka:

Ovlivňuje barva skořápky kvalitu vejce?

I když se vejce liší barvou a pevností skořápky, druhem a obsahem pigmentu i plemenem slepic, které je snášejí, více rozdílů mezi nimi nenajdete. Všechny skořápky obsahují vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo a sodík a jejich barva nemá žádný vliv na chuť a kvalitu vejce. Proto hnědá nejsou lepší než bílá.

Kvalitu vejce zato zásadně ovlivňuje strava, kterou slepice dostává, a prostředí, v jakém žije. Průzkumy například ukázaly, že vejce od slepic, které pobývají na sluníčku, obsahují až čtyřikrát více vitamínu D, než vejce od slepic žijících v klecových chovech.

Jiní studie zase naznačují, že slepice, které dostávají krmivo bohaté na omega-3 mastné kyseliny, snášejí vejce s vyšším obsahem omega-3 než je obvyklé. Stejný rozdíl byl zjištěn u vitamínu D, pokud na něj bylo krmivo pro slepice bohaté.

Zdravotní přínosy vajec

Vejce je považováno za superpotravinu. „Patří mezi několik potravin na této planetě, které získalo stobodové hodnocení od Světové zdravotnické organizace,“ upozorňuje web PharmEasy zaměřený na zdravý životní styl.

close I když se vejce liší barvou a pevností skořápky, druhem a obsahem pigmentu i plemenem slepic, které je snášejí, více rozdílů mezi nimi nenajdete. info Zdroj: Shutterstock zoom_in I když se vejce liší barvou a pevností skořápky, druhem a obsahem pigmentu i plemenem slepic, které je snášejí, více rozdílů mezi nimi nenajdeteVejce jsou levným zdrojem bílkovin, který lze snadno koupit napříč sociálními vrstvami, a obsahují zdravou dávku bílkovin, základních minerálů, vitaminů a tuků.

Odborníci zjistili, že konzumace jednoho vejce denně snižuje riziko mrtvice o dvanáct procent, a naopak že konzumace vajec navzdory všeobecně rozšířenému názoru nemá žádnou souvislost s ischemickou chorobou srdeční, která je hlavní příčinou úmrtí na celém světě.

Jaké zdravotní benefity vejce přináší?

  • pomáhá při budování silných svalů
  • posiluje zdraví mozku
  • posiluje imunitu
  • je zdrojem energie
  • je dobré pro srdce
  • posiluje zdraví v těhotenství a brání vrozeným postižením
  • udržuje dobré zdraví očí
  • napomáhá hubnutí
  • podporuje zdravou kůži a vlasy