Předchozí
1 z 7
Další

Z pekla štěstí 2 - Tachov

Trosky kostela svatého Jana Křtitele u Kočova na Tachovsku proměnili před více než dvaceti lety filmaři na pekelnou sluj pro natáčení pohádky Z pekla štěstí 2. Zdeněk Troška si v paměti na svatého Jana nese hlavně noční práci. Jak řekl, ráno vstává i ve čtyři hodiny, a pracovat pozdě do noci není pro nej jednoduché. „Tady v Kočově to bylo osm nočních za sebou, navíc pršelo a byla zima tak to není nic příjemného. Navíc nemám rád noční scény, jsem denní tvor…“ říká režisér a vzpomíná na práci s komparsem. „Hodně komparsu bylo, trochu pak zdržovalo oblékání, jinak to byla práce namáhavá, ale krásná.“

Početný kompars si totiž režisér vybral z místních lidí. „Například zbojníky na koních si zahráli Ondra, Jarda a Pepa,“ vyjmenovává své známé a místní obyvatele Slavomír Kozák, který se na akci podílel jako organizátor. „Dnes ale na koni dorazil jen Ondřej Dorot, Jaroslav Ševeček přijel na invalidním vozíku a Pepa tu někde je taky, ale chodí už o holích,“ dodává Kozák před ruinami kostela, které ještě po dvou desítkách let nesou známky filmových kulis. „Hrál jsem zbojníka a bylo to před dvaceti lety, a to jsme ještě běhali… Točili jsme na louce za kostelem. Režisér byl prima, ale moc jsme se sním nesetkávali, hlavně pak večer u cateringu,“ vzpomíná a usmívá se Ševeček.

Obec Kočov nechala na stěnu kostela umístit pamětní desku s připomínkou natáčení pohádky. Slavnostního odhalení se ujal režisér spolu se starostou Miroslavem Peškem.

Hlavní role: Karlovy Vary

Že mají filmaři, a to nejen čeští, ale i zahraniční, rádi Karlovy Vary, není žádnou novinkou. Někteří se sem opakovaně vracejí a vybírají si stejné lokality do svých dalších snímků. Takovým místem je i atraktivní ulice Krále Jiřího. Místní zatáčku nad serpentinami poblíž zdravotnické školy, která není na první pohled nikterak výjimečná, si například filmaři vybrali už nejméně čtyřikrát. Poprvé to bylo snad v seriálu Třicet případů majora Zeman v 19. epizodě zvané Třetí housle, kdy Vladimír Brabec ujíždí se svou novomanželkou Jaroslavou Obermaierovou kočárem touto ulicí.

Pak přímo na serpentinách natáčel režisér Marek Najbrt seriál "Já, Mattoni", kdy tu David Švehlík ochutnává vyvěrající minerální vodu. Ve skutečnosti zde ovšem žádný pramen nevyvěrá. A naposledy tu pobýval režisér Jan Pachl se seriálem "Rapl", který si stejné místo vybral i pro svůj další film "Ten, kdo tě miloval".

Radúz a Mahulena: Thearon ve Varech

Theatron ve Valči.Theatron ve Valči.Zdroj: Národní památkový ústav

Předpokládá se, že theatron byl určen pro divadelní a hudební produkce pod širým nebem, což je zřejmé i ze samotného názvu, jímž se označovala hlediště antického divadla. „Zda valečský theatron fungoval jako jeviště, nebo jako hlediště, dnes není zcela zřejmé, ale lze uvažovat o obou variantách,“ uvedl Jakub Chaloupka z loketského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Neunikl ani pozornosti filmařů. Diváci jej mohou spatřit jako kulisu například ve filmu Radúz a Mahulena z roku 1970 s Magdou Vášáryovou a Janem Třískou v hlavních rolích. V roce 1997 tam Kryštof Hanzlík točil rodinný film Do nebíčka, kde si zahrál například Petr Hapka a k filmu složil i hudbu. A v roce 2009 tam Juraj Herz natočil horor T.M.A.

Hrad Loket: oblíbené filmové místo

Hrad Loket si zahrál v řadě filmů, pohled na něj z ptačí perspektivy se objevil v Casinu Royal, vzal na sebe podobu Kašperka v Rafťácích, královi ozbrojenci ho dobyli a zmocnili se kralevice Václava ve snímku Hlas pro římského krále a byl i, upravený na počítači, hradem Hroch v pohádce Pravý rytíř. A na Lokti, resp. na náměstí v Rouen, upalovali fimaři Johanku z Arku.

Německá ZDF tam natáčela pohádku Nosáč. „Podle lokací, kde všude natáčení pohádky probíhalo, jde o projekt plný jedinečných záběrů nejkrásnějších míst České republiky, kam se bezpochyby řadí i hrad Loket. Dalšími lokacemi natáčení byly například zámky Mikulov, Lednice, Ploskovice a Libochovice, dále okolí Máchova jezera a Kokořínska,“ dodala Jana Těžká, ředitelka hradu.

Náš venkov: Hrad Hartenberg

Zřícenina hradu Hartenberg se v roce 2019 stala cílem filmařů. Natáčeli tam dokument o příběhu hradu "Don Quijote z Hartenbergu" pro pořad České televize Náš venkov. "Kousek od Sokolova nad vesnicí Hřebeny stojí už osm století hrad Hartenberg, o kterém jeho současný majitel říká, že je kronikou lidstva. Byl pleněn, dobýván, přestavován, bourán, vypalován, ničen. Hradní pán Bedřich Loos je však velmi charismatickou postavou. Do malé obce před léty přinesl něco, co je velmi vzácné – donkichotství. A to jej hnalo do zdánlivě potrhlého nápadu památku znovu vzkřísit k životu a tím podat pomocnou ruku i lidem z podhradí," píše o natáčení kulturní portál scéna.cz. 

Jan Hus: Chebská hradní kaple jako sídlo papeže

Dvojdílný historický snímek o Janu Husovi diváci viděli v roce 2015. Interiér chebské hradní kaple se kvůli natáčení změnil na sídlo papeže a kardinála v Bologni a z chebského kostela svatého Mikuláše se stal chrám v Kostnici. Natáčely tam dvě desítky profesionálních herců a víc než stovka komparzistů a nespočet členů filmového štábu. Šlo o jednu ze stěžejních scén dvojdílného historického snímku o Husově odsvěcení.

Film natáčela Česká televize v celkem 18 lokalitách. A proč zrovna Cheb? „Najít kostel s čistě gotickým interiérem je takřka nemožné," vysvětlila vedoucí produkce Eliška Sekavová. Ten chebský se ale nejvíc blížil představám filmařů. Díky 'nečeské' gotice si vybrali i kapli na chebském hradě.

Stopy života: Aš

Ojedinělou příležitost zahrát si v českém seriálu Stopy života dostali v roce 2014 studenti Gymnázia a střední odborné školy Aš. Natáčet sem přijel režisér Tomáš Magnusek - šlo o epizodu s názvem Ašský chlapec. „Právě v Aši se natáčí několik různých scén na několika místech, protože druhý díl je o klukovi z Aše. Na ašském gymnáziu se točily záběry ve třídě, v kabinetu, ale také na chodbě," uvedl k filmu David Nushart. Mimo to filmaři pořídili několik scén i v exteriéru Aše.

Natáčení si studenti školy velmi užívali. „Filmování mě zaujalo celkově, protože to byla má první osobní zkušenost s natáčením," řekl student Robert Vieweg z Aše. „Překvapila mě obzvlášť schopnost štábu tak rychle a obratně spolupracovat v takto stísněných podmínkách, jaké poskytovala jedna z našich tříd." Natáčení ve škole se zúčastnila také Táňa Fischerová, Alena Procházková a Radek Valenta, který si před lety zahrál Jindřicha v pohádce Princezna ze mlejna.