Spršku vulgárních výroků má na svědomí funkcionář Veverské Bítýšky Luboš Lajcman, který incident nepopírá. „Nebudu si hrát na svatýho, byl tam zákrok, on to blbě posoudil a já se neudržel. Byla to ode mě blbost,“ přiznal Deníku Rovnost Lajcman, kterého pobouřil verdikt rozhodčího i následně vyloučení domácího hráče a rodinného příslušníka Viktora Lajcmana.

Brankář Jiří Mašek
Brankář zvládl rakovinu a závislost. Z bahna ho vytáhl i fotbal

Ovšem jeho nadávky neskončily ani po utkání, které vyhrály hostující Kobeřice 3:0. „To tvoje propagování islámu a terorismu, to si ještě odse*eš, ty teroristo. Jsme si mysleli, že se normálně odpálíš. Holky utíkaly ze stadionu. Takoví jako ty by tady neměli vůbec být v týhle republice, ty Turku zas*anej. Měl bys urychleně táhnout zpátky, na ty vaše praktiky není nikdo zvědavej,“ popsal sudí Ikizgül výroky, jaké si vyslechl, do zápisu o utkání, který podepsali kapitáni obou mužstev.

Psychicky náročné

K jiné než slovní konfrontaci nakonec nedošlo, ale sudí potvrdil, že se k ní schylovalo. „S tímhle jsem se v životě ještě nesetkal, takže to pro mě bylo dost psychicky náročné. Musel jsem se hodně držet, abych ovládl nervy. Chvílemi jsem myslel, že tomu hovadu jednu natáhnu,“ prohlásil Ikizgül.

Je konec. V Kněžicích se už na fotbal chodit nebude
Nemáme lidi. Kněžice mizí z fotbalové mapy těsně před výkopem

Lajcman se hájil tím, že ho vyprovokovalo chování rozhodčího. „Začal přede mnou něco mluvit arabsky a pak zakřičel: Alláhu Akbar. Na to jsem reagoval,“ líčil další důvody Lajcman, který se hájil také tím, že jeho kamarád má trauma z teroristických útoků ve Spojených státech amerických z 11. září 2001.

Sudí Varol Ikizgül uvedl všechny nadávky do zápisu o utkání.Zdroj: Zdroj: Varol Ikizgül

Dvaadvacetiletý rozhodčí se narodil v České republice a fotbal hraje odmala, v posledních letech nastupoval jako brankář v juniorce Hradce Králové. Jako rozhodčí byl zase na Světových hrách v Paříži. „Moje mamka je Češka a nikdy mě ani nikdo odlišně nebral. Nejsem terorista a dokonce ani muslim a nechápu, jak může někdo ztotožňovat islám s terorismem, nebo nějakou radikální islamistickou organizací,“ napsal sudí na Facebook

Nejedná se přitom o první Lajcmanův prohřešek, disciplinární komise Jihomoravského Krajského fotbalového svazu ho zná. „Za tři roky jsme u něj řešili asi pět případů. Dostali jsme prohlášení, že takové výroky na zápase skutečně zazněly,“ uvedl předseda disciplinární komise Zdeněk Dufek. O případ rasismu se však podle něj jedná vůbec poprvé.

Ojedinělost problému potvrdil také předseda komise rozhodčích krajského svazu Karel Jarůšek. „Tohle jsem ještě nikdy nezažil. Ani teď, ani když jsem ještě trénoval mančafty na jižní Moravě,“ nechápal někdejší reprezentační záložník a mistr Československa se Zbrojovkou z roku 1978.

Fotbalisté Uherského Brodu (v červených dresech) v 1. kole MSFL doma hráli s Kroměříží bez branek. Na snímku brankář Filip Jícha.
Brankář Jícha znal jenom jména obránců, i tak při premiéře udržel nulu

Lajcmanovi hrozilo až patnáct let zákazu jakékoli činnosti ve fotbale. „S trestem počítám, asi dostanu i nějakou peněžní pokutu. Musím se s tím vyrovnat,“ přemítal.

Disciplinární komise mu ovšem uložila jiný trest: zákaz pobytu na hráčské lavičce ve všech funkcích na dvanáct soutěžních utkání nepodmíněně a současně pokutu patnáct tisíc korun.

Mírný trest?

Deset tisíc pak musí zaplatit klub Veverská Bítýška. „Pokud jde o rozhodnutí disciplinární komise, trest je dle mého názoru zjevně nepřiměřeně mírný. Naše předpisy umožňují, aby generální sekretář podal dovolání, a já svého práva využiji. Budu apelovat na exemplární potrestání,“ sdělil na Twitteru generální sekretář fotbalové asociace Jan Pauly.

Ilustrační foto.
Patnáct gólů v jednom zápase! Soběchleby umlčely potštátské bubeníky

Lajcman nyní hodlá vystoupit z Fotbalové asociace České republiky a zároveň končí jako představitel oddílu. „Dělá toho pro klub hodně a je v tom schopný. Tohle je bohužel stinná stránka jeho osobnosti,“ okomentoval jej sekretář klubu Lukáš Urbánek.

ONDŘEJ MAREČEK