A to i za plzeňské éry Pavla Vrby, který to na Spartu uměl. Připomeňme si níže památná vítězství, ale i debakl na Spartě 0:4.

I nový trenér viktoriánů Michal Bílek si při svém prvním kratičkém angažmá v Plzni proti Spartě zatrénoval. V srpnu 2006 s ní v Plzni prohrál po brance Zdeňka Pospěcha 0:1 a v závěru zápasu se zlobil, že se nepískala penalta po zákroku na Rezka.

19. 10. 2008, Plzeň – Sparta 1:1

První zápas Pavla Vrby na lavičce Viktorie. Hosty poslal do vedení ve 32. minutě Slepička, po osmi minutách vyrovnával Rezek. Odvetu na Letné pak vyhráli domácí po brankách Kucky a Kladrubského 2:0. V následující sezoně skončily oba vzájemné zápasy nerozhodně, 0:0 na Spartě a 2:2 v Plzni.

21. 8. 2010, Sparta – Plzeň 0:1

První Vrbova výhra nad Spartou na úvod mistrovské sezony, zařídil ji gólem v 60. minutě Jiráček, za Spartu odehrál 70 minut současný viktorián Hejda. Stejným výsledkem skončila i odveta v Plzni, když se po trestném kopu Horvátha odrazil míč těsně za čáru. Plzeň to nasměrovalo za titulem.

29. 8. 2011, Plzeň – Sparta 0:2

Obrovitý forvard Kweuke byl k neudržení a dvěma góly za půl hodiny nasměroval svůj tým za vítězstvím. Trefil se pak i na jaře v odvetě na Letné, ale to v 15. minutě jen snižoval na 1:2, Viktoria nakonec vyhrála 3:1, dvakrát se trefil Bakoš a jednou Pilař. Ale jak už to bývá, když se dva perou, třetí se směje. Titul bral Liberec.

Patrik Marcel (na snímku s pukem na hokejce).
Obránce Marcel pokračuje v Litoměřicích

15. 9. 2012, Plzeň – Sparta 1:0

Ve druhé mistrovské sezoně Plzně skončily oba zápasy vítězstvím domácích 1:0. V Doosan Areně gólem z penalty Horvátha, na Letné se v březnu trefil obávaný Lafata. Poslední zápas z první éry v Plzni se Spartou skončil 17. srpna 2018 ve vyprodané Doosan Areně bezbrankovou remízou.

15. 10. 2017, Sparta – Plzeň 0:1

Po návratu do Plzně se Vrba radoval mimo jiné i z vítězství na Spartě, když se ve 38. minutě trefil Kolář. Bylo to v desátém kole ligy a viktoriáni vyhráli i všechny předchozí zápasy, čímž překonali rekord Sparty. Ani dubnová remíza 2:2 je pak nezastavila na cestě za pátým titulem.

9. 3. 2019, Sparta – Plzeň 4:0

Potupná prohra na Letné, o kterou se brankami postarali Hložek, Kanga, Sáček a Pulkrab. Předtím na podzim Plzeň vyhrála doma 1:0, když si střelu Procházky v 76. minutě nešťastně srazil do vlastní sítě stoper Radakovič. V nadstavbě pak viktoriáni soupeři oplatili porážku 4:0 z podzimu.

29. 9. 2019, Plzeň – Sparta 1:0

I poslední zápas Pavel Vrba proti Spartě vyhrál, to když Krmenčík vystihl přihrávku stopera Lischky, a oslavil tak gólem narození druhé dcery Melanie. Kouč i reprezentační forvard pak v zimě odešli na zahraniční angažmá. Teď se spekuluje o tom, že by se jejich cesty mohly zase sejít ve Spartě