Pro televizní diváky bylo překvapením, když po utkání s pražskými Bohemians 1905 přišel porážku 1:2 do televizních kamer zhodnotit Pavel Horváth, asistent trenéra plzeňské Viktorie.

Jak se později ukázalo, důvod byl jednoduchý. Hlavní kouč Michal Bílek totiž právě v té chvíli nabízel majiteli klubu Adolfu Šádkovi rezignaci. Ten ji však podle informací Deníku nepřijal. Tím jen potvrdil svoje páteční prohlášení, že kouč i hráči mají jeho důvěru.

Na tiskové konferenci po zápase s Bohemians 1905 o tom nepadlo ani slovo. „Pan Šádek mi vyjádřil podporu,“ reagoval pouze trenér Michal Bílek na jeden z dotazů. „Za tři měsíce mi končí smlouva,“ připomněl kouč, že mu po sezoně vyprší stávající kontrakt. Klub může uplatnit opci, ale to se zatím nestalo a momentálně tomu nic ani nenapovídá.

„Máme za sebou další nepříjemnou porážku, další domácí zklamání. Fanoušci byli vynikající, podporovali nás. Mrzí nás, že výsledky nepřichází. To mě mrzí daleko víc než cokoliv jiného,“ doplnil Michal Bílek. Na jaře jeho tým prohrál už počtvrté.

Plzeňský útočník Matěj Vydra v utkání s pražskými Bohemians (1:2).
Vydra se poprvé trefil za Plzeň, ale radost z toho po porážce neměl

V neděli nezvládli viktoriáni dobře rozehraný zápas s Bohemians 1905, prohráli 1:2, když rozhodující branku inkasovali ve chvíli, kdy už hrál soupeř bez vyloučeného Kadlece. „Leží na nás deka,“ uznal i fotbalista se zkušenostmi z anglické ligy a reprezentace Matěj Vydra.

Ano, viktoriáni se prakticky celé jaro motají v kruhu. Tým, který se na podzim pyšnil neprostupnou defenzivou, na jaře ještě ani jednou neudržel čisté konto. Třetinu z tuctu inkasovaných gólů si dali hráči prakticky sami. Při utkání s Bohemians po až groteskních situacích.

Nabízí se tak otázka, jestli je právě trenér Bílek z té mizérie ještě schopný Viktorii vyvést. Navíc právě začíná reprezentační přestávka, takže nastal ideální čas na trenérskou změnu.

Ale v Plzni je zatím relativní klid, na pondělním pozápasovém tréninku se za Michala Bílka údajně postavili i hráči. Zásluhy Bílkovi nelze upřít, loni dovedl plzeňskou Viktorii po čtyřech letech k českému titulu i do Ligy mistrů.

Všichni si pak libovali, že zkušenosti získané v bojích s giganty Barcelonou, Bayernem Mnichov a Interem Milán zužitkují v bojích o český titul. Jenže to se nestalo, místo toho přichází na jaře jedna ztráta za druhou.

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1:2, 19. března 2023.
Je čas dát se nějakým způsobem dohromady, říká po další ztrátě trenér Bílek

To i proto, že soupeři vycítili, že obhájce titulu není ve své kůži. „Trošku jsme se svezli s nepohodou domácích a křeče, jakou měli,“ pravil v neděli Jaroslav Veselý, kouč Bohemians 1905.

Právě on se společně s Martinem Svědíkem ze Slovácka jeví jako ideální náhrada za trenéra Bílka. Ale oba jsou ve svých klubech úspěšní, tudíž pro Plzeň jen stěží dosažitelní. Volný je naopak Jiří Jarošík, ale když neuspěl s Teplicemi, těžko by měl na Plzeň. Zatím se tedy zdá, že bude pokračovat stávající realizační tým.

Nebo se to ještě změní?