První vážnější příležitost si v 8. minutě připsali domácí fotbalisté. Konkrétně Michael Krmenčík, který dostal míč do vápna z pravé strany od spoluhráče Kopice, ale ve výborné šanci netrefil prostor tyčí hostujícího brankáře Florina Nity.

O chvíli později řešil sudí Julínek kontakt Radakoviče s Krmenčíkem. Společně ale s kolegy u videa (pouze však přes sluchátko) nedovolený způsob hry v podání sparťanského obránce neviděli. A to všechno k nevoli domácích příznivců, kteří se dožadovali odpískání pokutového kopu.

Úvod utkání byl velice nervózní, o čemž vypovídala také čtrnáctá minuta souboje. Hosté kopali rohový kop a brankář Viktorie Kozáčik srazil při zákroku hostujícího Tetteha. Do něj se pustil domácí obránce David Limberský, což si jednadvacetiletý Ghaňan ve službách Pražanů nenechal líbit a do zkušeného obránce Západočechů strčil. Oba hříšnici ale po chvíli nekontrolovaných vášní viděli jen žlutou kartu.

První dějství šlágru bylo rozkouskované častými fauly na stranách jednoho či druhého týmu. Náznaky šancí viděla vyprodaná Doosan Aréna spíše sporadicky. Za zmínku stojí jen šance Šurala z 29. minuty utkání. Kapitán Sparty ale v dobré příležitosti překopl vysoko nad. Diváci na plzeňském stadionu ale míč v sítí žádné z branek neviděli, a tak první půle skončila nerozhodně 0:0.

„Začali jsme dobře, dávali jsme si dost míčů za obranu. Krmi (Michael Krmenčík – poznámka redakce) tam měl nějaké šance. Bohužel jsme je neproměnili. Poté tempo hry trošku opadlo. Hodně se přerušovalo, bylo hodně hádek. To nás trošku vykolejilo a v posledních patnácti minutách hry prvního poločasu jsme si už pořádně ani nepřihráli. Ve druhé půli to musíme zlepšit,“ řekl v poločasové přestávce plzeňský záložník Jan Kopic.

Ilustrační foto
Házenkáři Talentu v poločase vedli, nakonec ze Zubří vezou bod

Druhých pětačtyřicet minut začalo divácky velmi atraktivně. Nejprve na branku Matúše Kozáčika střílel nebezpečně Sparťan Chipciu, o chvíli později na druhé straně zaměstnal Nitu kanonýr Michael Krmenčík.

V 52. minutě se nepříjemně u plzeňské střídačky zranil záložník Jan Kopic. A bohužel, musel střídat. Dál už to prostě nešlo. Kopice na jeho místě nahradil Milan Petržela, který hned po minutě pobytu na zeleném trávíku viděl od hlavního arbitra vypjatého boje žlutou kartu za faul na jednoho z unikajících borců pražské Sparty.

V 62. minutě si hostující hráči po chybě Patrika Hrošovského na polovině hřiště připsali zatím největší šanci zápasu. Benjamin Tetteh po laciné ztrátě plzeňského středopolaře pelášil sám na Kozáčika, který proti střelci Sparty vyběhnul. Tetteh slovenského gólmana v dresu Viktorie pohotově přehodil, naštěstí pro domácí příznivce se ale jeho pokus nevešel do prostoru branky. Skóre tak stále zůstavalo bez branek.

Čtvrt hodiny před koncem utkání se už ale čísla na výsledkové tabuli měnily. A k velké radosti domácích fanoušků na straně Plzně. Po rohovém kopu se míč dostal na vzdálenější tyči k Radimu Řezníkovi, který sklepl míč na hranici penalty k osamocenému Romanu Procházkovi. Letní posila západočeského celku pak s příspěním teče stopera Radakoviče rozjásala promrzlé plzeňské publikum poprvé.

Sparta mohla vyrovnat ve třetí minutě nastavení, ale střela Šurala jen těsně minula Kozáčikovu branku. Domácí si pak už hubené vedení i přes hektický závěr pohlídali a oslavili důležité vítězství. V osmé minutě nastavení ještě po konzultaci rozhodčího Julínka s videem obdržel hostující legionář Nicolae Stanciu za úmyslné nakopnutí jednoho z plzeňských hráčů červenou kartu.

HLASY PO UTKÁNÍ

Pavel Vrba (trenér Plzně): „Dva zápasy venku se nám teď nevydařily, ale doma jsme ještě neprohráli, takže jsme spokojeni. Zápasy s CSKA Moskva i se Spartou měly vysoké parametry. Roma Procházka nastoupil, protože jsme v posledních zápasech inkasovali spoustu branek, a tak jsme chtěli zpevnit defenzivu. Ke svým úkolům navíc Roman přidal velkou fotbalovost. Tomáš Hořava zase nastoupil na pozici podhrotového útočníka a svou úlohu zvládl skvěle.“

Lukáš Hejda (obránce Plzně):  Samozřejmě jsem byl rád, že jsem nastoupil. Proti Spartě mě to obzvlášť potěšilo. Soustředil jsem se hlavně na to, abychom hráli dobře. Se Spartou to bývají pořád stejné zápasy.  Je to velký boj, fotbalovosti je méně. Jsme ale rádi, že jsme to ubojovali

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): „Vytvořili jsme si čtyři gólové šance, ale selhali jsme v efektivitě. A při standardní situaci jsme udělali hrubou chybu a z ní inkasovali. Mrzí to, protože soupeř si jinou příležitost nevytvoři. Dneska se můžeme zlobit hlavně sami na sebe.“

FC Viktoria Plzeň – AC Sparta Praha 1:0 (0:0)

Branka: 75. Procházka. Rozhodčí: Julínek – Podaný, Kubr – Jílek. ŽK: 15. Limberský, 30. Hrošovský, 55. Petržela – 15. Tetteh, 40. Šural, 60. Kanga, 89. Kaya, 90+1. Vácha, 90+3. Costa, 90+4. Stanciu. ČK: 90+8. Stanciu. Diváci: 11 489.

Viktoria Plzeň: Kozáčik – Hejda, Hubník, Procházka (90. Pernica), Hořava, Limberský, Kopic (54. Petržela), Řezník, Krmenčík (86. Řezníček), Hrošovský, Kovařík. Trenér: Pavel Vrba.

Sparta Praha: Nita – Kaya (89. Mebrahtu), Radakovič, Kanga, Stanciu, Frýdek (58. Vácha), Chipciu, Plavšič (84. Pulkrab), Šural, Costa, Tetteh. Trenér: Zdeněk Ščasný.

Hokejisté Plzně jasně vyhráli na ledě posledního Chomutova 9:2.
Škodovka rozdrtila Piráty, Němec dal čtyři góly