„Jsme spokojení, jak jsme utkání zvládli výsledkově i herně. Brno má kombinačně silné hráče, chtěli jsme na ně vytvořit tlak. Myslím, že se nám to celkem dařilo. Byla tam ještě spousta šancí, které jsme neproměnili,“ zhodnotil plzeňský kouč Michal Bílek.Vyjádřil se i k tomu, že jeho tým přezimuje na prvním místě. „Jsme rádi, že jsme první. Ale ještě to pro nás nekončí, hrajeme poslední zápas s Pardubicemi. Musíme to zvládnout,“ doplnil trenér Viktorie.„Zvolili jsme defenzivnější sestavu, ale stejně jsme po hrubé chybě prohrávali. Pak jsme se prezentovali slušným výkonem, ale znehodnotili jsme to chybami. První a druhý gól jsme soupeři nabídli sami,“ doplnil kouč Richard Dostálek.

Jako první se ve třetí minutě zastřeloval nejlepší ligový kanonýr Řezníček, jenž v minulosti působil i na západě Čech (odehrál 22 zápasů). Na druhé straně musel po zpětné hlavičce Mosquery před bránu a zásahu spoluhráče Šurala vytáhnout perfektní zákrok plzeňský odchovanec Šiman v brance Zbrojovky, který pak před kolumbijským záložníkem ukryl v rukavicích i centr Holíka.

Série neporazitelnosti fotbalistů Viktorie Plzeň skončila po 35 zápasech, v sobotu prohráli v 15. kole FORTUNA:LIGY doma s pražskou Spartou 0:1.
Sparta mlčí, Plzeň si stěžuje: Oslavy byly za hranou, škody budeme vymáhat

Rána Slováka Jirky po odraženém míči šla těsně vedle a pokus střelce Tomáše Chorého o dvě minuty později vyrazil brankář Šiman na roh, hlavička plzeňského dlouhána v 17. minutě zase nebyla dostatečně důrazná. Další dva střelecké pokusy Chorého byly pro změnu nepřesné. Tlak Plzně ale i tak sílil.

Až ve 24. minutě vyrobila brněnská obrana obrovskou chybu, Šural dával hlavou míč brankáři Šimanovi, ale do přihrávky neohroženě vlétl neúnavný Vlkanova a přeloboval gólmana Zbrojovky – 1:0. Pro borce, který do Plzně  přišel na podzim z Hradce Králové, se jednalo o první ligovou trefu v dresu Viktorie.

Plzeňské gól neukolébal, i dál měli víc ze hry. Brno zahrozilo až po 35 minutách, kdy míč několikrát prolétl šestnáctkou Viktorie, ale Endl zakončoval vedle.

Na druhé straně pálil nepřesně Bucha, a také další plzeňské akce postrádaly přesné zakončení. A tak o sobě dal dvě minuty před půlí zase vědět aktivní Jakub Řezníček, který si naběhl za plzeňskou obranu, ale v tutovce gólmana Staňka nepropálil a po následném rohu se Viktoria se štěstím ubránila.

Plzeňský obránce Milan Havel v utkání s pražskou Spartou.
Únava? To bych sem netahal, byli jsme nažhavení, prohlásil Havel

Brno udělalo do druhé půle dvě změny, ale první šanci měli zase domácí, Mosquerova střela levačkou cíl těsně minula. Na druhé straně přešel Ševčík přes plzeňské stopery, ale nezakončil. Pokus Řezníčka pak proskákal těsně vedle tyče. A tak přišel pro Zbrojovku v 53. minutě krutý trest, po hlavičce Mosquery se prosadil Chorý přes Ševčíka a poslal míč za bezmocného Šimana – 2:0.

Pět minut na to se po narážečce s Buchou řítil do šance Kalvach, ale obrana Zbrojovky ho k zakončení nepustila. V 62. minutě natáhl ke střele zdálky slovenský fotbalista v barvách Viktorie Jirka a gólman Šiman volejbalovým bagrem vyrazil na roh a pak vytáhl perfektní zákrok, když hlavičkoval Pernica. Brněnský brankář si pak poradil i se stříleným centrem Mosquery.

Viktoria Plzeň – Sparta Praha 0:1
Rok a dost… Sérii Plzně bez porážky ukončila Sparta

Teprve pak opět zahrozila Zbrojovka, jenže Přichystal nezakončil a Endl střílel jen do připraveného brankáře Staňka. A tak se potřetí v dohrávaném klání radovali viktoriáni, Mosquera si zasekl míč ve vápně, hostující Endl ho podkopl a Chorý z penalty zvýšil na 3:0. Konečnou podobu výsledku pak dal v závěru nádhernou ranou z 25 metrů střídající Fortune Bassey.

FC Viktoria Plzeň – FC Zbrojovka Brno 4:0

Poločas: 1:0. Branky: 24. Vlkanova, 53. a 79. z penalty Chorý, 89. Bassey. Rozhodčí: Všetečka – Kubr, Machač. ŽK: 72. Šural, 77. Endl, 88. Rogožan (všichni Brno). Střely na branku: 9:2. Střely celkem: 22:11. Držení míče (%): 55 - 45. Fauly: 7:5. Rohové kopy: 6:6. Ofsajdy: 1:0. Diváci: 8436.

Sestava FC Viktoria Plzeň: Staněk – Holík, Pernica, Hejda, Havel – Bucha, Kalvach (79. Ndiaye) – Jirka (79. Kopic), Vlkanova (73. Čermák), Mosquera (83. Pilař) – Chorý (83. Bassey). Trenér: Michal Bílek.
Sestava FC Zbrojovka Brno: Šiman – Hrabina, Šural, Endl, Divíšek (46. Souček) – Texl – Matejov (46. Přichystal), Pachlopník (59. Musa), Ševčík, Granečný – Řezníček (79. Rogožan). Trenér: Richard Dostálek.


Načítám tabulku ...