„Rozhodující byl pro mě zájem trenéra i to, že jsem chtěl hrát ve středu obrany a ne napravo. I kvůli reprezentaci,“ vysvětloval Kalas ve Zlíně, kam se národní tým přesunul z Prahy netradičně letecky.

Jak moc vás mrzí, že se Fulham s Chelsea nakonec na vašem přestupu nedohodl?
Abych řekl pravdu, tak já ani nevím, do jaké míry Fulham s Chelsea vůbec jednal. Poslední, co jsme slyšel, bylo, že neuplatnili opci a budou čekat, jak se vyvine trh s hráči. Ani nevím, jestli mě chtěli později koupit. To je fotbalový život a nemůžu se nutit někam, kde mě nechtějí.

Premier League vás nakonec opět mine.
Ke konci toho přestupového období už to holt dopadlo na druhou ligu. Pak už bylo důležité jen vybrat tým, kde uvidím zájem. Přesněji řečeno byl pro mě důležitý zájem trenéra. U Bristolu byl nakonec největší.

Helena Vondráčková a Martin Michal
Zrušený koncert Vondráčkové: policie kauzu "stopla"

Proč do Bristolu?

Měl jste víc nabídek?
Bylo víc klubů. S trochou nadsázky mě ze druhé ligy chtěl skoro každý. Ale většinou to bylo o tom, že by mě chtěl ten a ten z vedení klubu přivést, ale když jsem se zeptal na trenéra, tak se ukázalo, že ten se buď ještě nerozhodl, nebo že o tom vůbec neví. Jakmile jsem cítil, že trenér není přesvědčený, tak jsem to zamítl.

U Bristolu to bylo naopak?
Přesně tak. Vedení se dívalo i po jiných hráčích, ale trenér šel za nimi s tím, ať přivedou mě, i když to třeba bude nad rámec nějakého jejich rozpočtu. Pokud někdo projeví takový zájem, tak pro mě je rozhodující. Chtěl mě s tím, že jsem důležitý hráč pro to, aby byli úspěšní.

Do médií už jste také říkal, že pro vás bylo klíčové, aby se s vámi počítalo na post stopera.
To byla další věc, proč jsem některé kluby odmítl. Zájem byl třeba z Middlesbrough, kam jsem se mohl vrátit. To by bylo fajn, protože mám na to město krásné vzpomínky. Trenér, kterému jsem se tenkrát přestal zničehonic líbit, už tam není. Bylo by to fajn si tam zase zahrát. Ale chtěli měj jako pravého obránce. Tam můžu zaskakovat, ale nechci, aby to bylo naopak, že bych hrál pravého beka a občas zaskočil jako stoper. Na tom skončilo i pár dalších nabídek.

Proč jste měl takový požadavek?
Bylo to i s ohledem na reprezentaci. V nominaci je vidět, že máme výborné pravé beky. Všichni hrají pravidelně v dobrých klubech. Ať už ve Slavii, Theo Gebre Selassie v Brémách, nebo Pavel Kadeřábek v Hoffenheimu. Moje preferovaná varianta je stoper.

Možnost změnit po letech prostředí a zamířit mimo britské ostrovy jste nezvažoval?
Nemůžu říct, že bych ji hned zavrhoval, ale roli tam pak v tom hrála i finanční stránka. Je to možná s podivem, ale v Itálii se nedokážou kluby vyrovnat platům, jaké jsou ve druhé anglické lize. Hrajeme fotbal i proto, že jsme za to dobře placení. Vzhledem k tomu, že jsem za minulé dvě sezony odehrál přes 35 zápasů a jednou jsme byli v play-off a jednou postoupili, tak jsem si nepřipadal, že bych musel jít s platem níž. Na tom selhaly.

Jak se liší tým v Bristolu od jiných klubů v League Championship, které jste poznal?
Je to jiné. V mužstvu nejsou takové hvězdy, jako třeba byly v těch předchozích klubech. Jsou tam spíš talentovaní kluci. Ale zase máme dobrý tým ve smyslu, že drží pohromadě. Bude záležet na každém jednotlivém hráči. Jakmile jeden nebo dva vypadnou, tak ten tým asi výkonnost neudrží. Kdyby měl někdo hrát delší čas pod svoje možnosti, nebo se zranit, tak to asi bude problém. Ale pokud budeme hrát stabilně ve stejném složení, tak hladem po úspěchu a talentem se můžeme alespoň do play-off probojovat.

Už jste postoupil s Middlesbrough i Fulhamem. Je reálné dosáhnout na postupový hattrick?
Na ta přímá postupová místa bude asi těžké dosáhnout. Musíme si přiznat, že tam jsou i lepší týmy, ale to zase neznamená, že tam opravdu budou. Stoke nezačalo vůbec dobře, Preston, který byl vždycky nepříjemný, také nazačal dobře. Druhá anglická liga je hodně specifická soutěž a kdo si ji nevyzkoušel, tak možná nebude věřit, jak vyrovnaná a náročná je. Stát se může opravdu cokoliv. Ne vždycky ten nejlepší tým uspěje.

Andrův stadion v Olomouci
Sigma zve fanoušky na prohlídku Androva stadionu

O Sigmě

Co říkáte nevydařenému startu Sigmy do nové ligové sezony?
Je to velká škoda. Těžko můžu nějak detailně hodnotit, protože nejsem přímo u toho. Nevím, kde je problém. Kdyby to věděli v Sigmě, tak už ho asi také vyřešili.

Může jít třeba o problém se skloubením dvou soutěží? České kluby se s tím vyrovnají obecně docela těžko.
Já myslím, že hráči i preferují režim, kdy se hraje dvakrát týdně. Pak se tolik netrénuje a hráči si daleko víc užívají zápasy než tréninky. Já osobně mám tohle rád, ale samozřejmě nevím, jak je to v Česku. Je pravda, že tady na to nejsou hráči tolik zvyklí, zvlášť v klubu, který hraje poháry po dlouhé době. Ale myslím, že tohle by pro nikoho neměla být výmluva. Aspoň podle mojí zkušenosti to není nic, co by se nedalo zvládnout. Je pravda, že celá sezona by se tak odehrát nedala. Po dvou třech týdnech takového režimu už je to doopravdy na krev. Ale já jsem se na tohle vždycky spíš těšil, než že bych se toho programu bál.

Překvapilo vás, jak se Sigma popasovala se Sevillou, což je soupeř z absolutní evropské špičky?
Mrzelo mě, že jsem se neměl kde dívat. Ale co jsem mluvil s Tomášem Vaclíkem, tak hlavně první zápas se jim hodně povedl. Škoda, že nedali gól, protože by to bylo ještě zajímavější. Už jen kvůli tomu, že by se řeklo, že Sigma porazila Sevillu. Na to by každý z hráčů mohl říct, že tenhle slavný zápas hrál. Jako to mám já s tím slavným zápasem za Chelsea proti Liverpoolu. Venku už se asi ukázala kvalita Sevilly, ale myslím, že kluci si to i tak užili a nezklamali.

O souboji s Ukrajinou

Teď vás čeká reprezentace. Jak se díváte na zápas s Ukrajinou v Lize národů?
Je tady možnost přes Ligu národů postoupit na mistrovství Evropy, takže je to soutěžní zápas, žádný přátelák. Pro mě to ale nemění nic. Já se i přátelské zápasy snažím hrát stejně jako mistrovské. Nedělám v tom rozdíl.

Jaký bude Ukrajina soupeř?
Nebude to jednoduchý zápas. Známe ukrajinské hráče, kteří hrají v top klubech. Hlavně pro nás obránce to asi nebude snadné, protože si myslím, že vepředu jsou silnější než v obranné činnosti, kde by mohli být zranitelní.

Těšíte se na atmosféru v Uherském Hradišti?
Mám tady kamaráda, který chodil do kotle skandovat do půl těla, takže si dobře pamatuju, že v Hradišti byla vždycky dobrá atmosféra. Kluboví fanoušci jsou asi jiní než reprezentační, ale pokud se tam sejdou a budou nás podporovat, tak to bude perfektní.

A jaký byl netradiční přelet z Prahy do Kunovic?
Bylo to zajímavé a hodně rychlé. Ani jsem nestačil zapnout telefon. Ve finále jsme asi tolik času neušetřili, ale asi to bylo pohodlnější, než strávit 3 a půl hodiny v autobuse.

Zdeněk Zlámal
Bývalý Sigmák Zlámal válí ve Skotsku: Výhra nad Celtikem? Málem spadl stadion